Rata de referinta de joi este cu 0,95 bani, respectiv cu 0,21% peste cea afisata miercuri, de 4,4304 lei/euro. O paritate mai ridicata decat cea de joi a fost anuntata de BNR in data de 17 iulie, cand euro a fost cotat la 4,4467 lei.

Leul s-a depreciat joi si in raport cu francul elvetian, cursul de referinta avansand cu 1,58 bani, respectiv cu 0,44%, la 3,6107 lei/franc, de la 3,5949 lei/franc in ziua de miercuri. Astfel, rata de schimb leu/franc elvetian a atins cel mai ridicat nivel din ultimele cinci saptamani, o paritate mai mare fiind afisata pe 3 iulie, cand francul a fost cotat la 3,618 lei.

Pe de alta parte, leul s-a intarit in raport cu dolarul american, cu 0,33%, cursul de referinta coborand cu 1,11 bani, de la 3,3365 lei/dolar la 3,3254 lei/dolar.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Leul a scazut, miercuri, cu 0,8% in raport cu euro, mai vizibil decat monedele statelor din regiune, si cotatiile au urcat peste 4,44 lei/euro de la 4,41 lei/euro la debutul sedintei. Miscarea a venit in cadrul unor volume de tranzactionare in crestere, ordinele de cumparare de euro fiind plasate de un jucator strain, potrivit dealerilor.

Deprecierea leului a fost determinata, cel mai probabil, de inrautatirea sentimentului din pietele globale, pe fondul asteptarilor tot mai numeroase ca Fed va reduce stimulul monetar mai devreme decat se estima anterior, dar si de o declaratie a guvernatorului BNR Mugur Isarescu privind intentia bancii centrale de a face tot posibilul ca dobanzile la creditele in lei sa ajunga cat mai aproape de cele la imprumuturile in valuta.