Până astăzi, cel mai mare curs euro/leu fusese atins în 21 noiembrie, când moneda unică a urcat la 4,6551 lei/euro.

Pe piaţa interbancară, euro a depăşit vineri nivelul de 4,66 lei, potrivit News.ro.

Joi, euro a ajuns la 4,6507 lei, în urcare faţă de miercuri.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 3,8995 lei la 3,8915 lei.

Cursul francului elveţian a crescut de la 3,9751 lei la 3,9900 lei.

Potrivit unei analize CFA România, economiștii se așteaptă ca leul să se deprecieze și în următoarele 12 luni, moneda unică urmând să depășească 4,73 lei. Totodată, prețurile ar urma să crească accelerat, ceea ce va alimenta majorarea ratei inflației.

"În ceea ce priveşte cursul de schimb euro-leu, este de remarcat că peste 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6891, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7329. De asemenea, toţi participanţii anticipează o majorare a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni", se arată într-un comunicat CFA România, remis presei.

Vasilescu, BNR: Mai puține tranzacții pe final de an

Deprecierea de vineri a leului poate fi pusă pe seama faptului că, la final de an, avem mai puţine tranzacţii pe piaţa valutară, dar şi a încercărilor de poziţionare pe piaţă pentru "partida viitoare", din 2018, susţine Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR).

"La sfârşitul anului sunt tranzacţii mai puţine. Sunt foarte mulţi operatori din piaţă care nu scot leii ca să îi schimbe pe valută, aşteptând anul viitor. Sunt alţii care vin aici cu valută, o pun în depozite, depozite în valută, aşteptând anul viitor. Pe de altă parte, sunt situaţii de încercări de poziţionare sau de antrenament pentru o nouă poziţionare în partida viitoare, partidă care va începe la 3 ianuarie. Astăzi suntem în ultima zi bancară a anului 2017, iar 3 ianuarie va fi prima zi bancară a anului 2018. Sunt încercări de poziţionare cât mai bune pe piaţă", a declarat Adrian Vasilescu, citat de Agerpres.

De asemenea, acesta a precizat că deprecierea de vineri este una de dimensiuni reduse dacă este comparată cu cea dintre "cursa euro-dolar", unde uneori sunt schimbări de 1% într-o zi.