De ce s-a apreciat cursul de schimb. Explicatiile guvernatorului BNR

O rata de schimb inferioara celei de miercuri, de 4,4537 lei/euro, a fost publicata de banca centrala la 16 decembrie.
In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,4589 lei/euro. Cursul de referinta leu/euro a scazut cu 8,44 bani (1,86%) in ultimele sapte sedinte.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu,a declarat marti ca leul s-a apreciat pentru ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vrut sa faca plati in avans si a schimbat la BNR valuta din conturi, iar lichiditatile excedentare au fost retrase din piata de banca centrala prin vanzari de valuta.

Leul s-a apreciat modest si in raport cu dolarul american, cursul de referinta coborand miercuri la 3,2978 lei/dolar. Acesta este cea mai redusa rata de referinta anuntata de BNR dupa data de 3 ianuarie, cand in prima sedinta interbancara a anului dolarul a fost cotat la 3,2888 lei.

Cursul de referinta leu/franc elvetian a scazut de la 3,6493 lei/franc la 3,6439 lei/franc. Un curs de referinta leu/franc elvetian mai mic decat cel de marti a fost publicat de banca centrala pe 8 ianuarie, cand francul a fost cotat la 3,6372 lei.
Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

In debut, euro a fost cotat la 4,4650 - 4,4670 lei, in crestere fata de nivelul de la inchiderea de marti, de 4,4560 - 4,4590 lei/euro. Leul s-a apreciat semnificativ in sesiunea precedenta,pentru a sasea zi consecutiv, datorita inchiderii unor pozitii in care jucatorii mizau pe deprecierea leului, insa evolutia a fost si in linie cu directia monedelor din regiune. In jurul orei 13:00, schimburile se perfectau aproape de 4,4550 lei/euro.

La jumatatea sedintei de la Bucuresti, zlotul si forintul consemenau, de asemenea, osilatii reduse in raport cu euro.
Ratele medii ale dobanzilor afisate pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se plasau la 3,51% - 4,01% pe an, aproape de cele de marti. In acelasi timp, ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se plasau la 3,54 - 4,04% pe an.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a crescut usor, de la 3,52% la 3,55% pe an.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a redus marti dobanda de politica monetara de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric, si a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii, ambele decizii fiind anticipate de analisti.