Volumul bunurilor comercializate de magazinele fizice si cele online din Marea Britanie a crescut cu 2,3% in aprilie, de peste doua ori mai mult comparativ cu estimarile analistilor.

In urma informatiei, lira are o evolutie pozitiva fata de 16 monede importante, iar fata de moneda americana a depasit pragul de psihologic de 1,3 dolari pe unitate, considerat de rezistenta dupa cresterile consemnate in urma convocarii alegerilor anticipate de catre premierul Theresa May, pentru data de 8 iunie.

Acest prag reprezinta cea mai recenta etapa de redresare a lirei, care s-a depreciat puternic, cu pana la 20%, dupa votul britanicilor pentru iesrea din Uniunea Europeana, la referendumul din iunie 2016. Intre timp, lira a recuperat din terenul pierdut, limitand declinul la circa 12%.

Cu toate ca datele economice au fost mixte dupa referendum, cheltuielile de consum, un element major al cresterii, au rezistat in mare parte la cresterea preturilor si scaderea veniturilor reale.

Chiar si asa, analistii sunt precauti in privinta perspectivelor lirei, estimarile medii indicand un declin pana la 1,25 dolari pe unitate pana la sfarsitul acestui an, mai mare decat pierderile anticipate pentru alte noua monede importante.