Lira a scazut cu 0,6%, la 2 lire pe dolar, cel mai redus nivel inregistrat vreodata, potrivit datelor Bloomberg. Costul de finantare pe 10 ani al guvernului de la Ankara a urcat cu 0,32 puncte procentuale, la 10,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

Turcia se va alatura unei coalitii impotriva Siriei daca Organizatia Natiunilor Unite nu va interveni, in contextul acuzatiilor ca forte loiale regimului Bashar al-Assad ar fi utilizat arme chimice, scrie ziarul Milliyet, care il citeaza pe ministrul Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a declarat ca Siria va raspunde pentru utilizarea armelor chimice.

Lira turceasca a avut in ultimele cinci zile cea mai slaba performanta in randul monedelor emergente din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

"Siria, riscurile geopolitice si scaderea apetitului investitorilor pentru risc sunt factori care afecteaza in prezent monedele pietelor emergente. Politica bancii centrale de restrangere zilnica a lichiditatii se dovedeste complet ineficienta si are un efect invers in piata, deoarece erodeaza rezervele", comenteaza pentru Bloomberg un analist de la Swissquote Bank, Geneva.

Banca centrala a Turciei a intervenit in ultimele doua zile pe pe piata cu 700 milioane de dolari, cumparand lire, si a refuzat in ultimele cinci sedinte de tranzactionare sa ofere bancilor comerciale finantare la cea mai redusa dobanda din coridor.

Anterior escaladarii tensiunilor din Siria, lira turceasca inregistra deja scaderi abrupte, alaturi de rupia indiana, realul brazilian si alte monede emergente, in urma retragerilor de capital declansate de semnalele transmise de Rezerva Federala a Statelor Unite privind reducerea programului de relaxare cantitativa care a sporit semnificativ lichiditatea dolarului in ultimii ani.

Banca centrala a Turciei avea rezerve de 109 miliarde de dolari la 16 august, potrivit celor mai recente date.