Produsul Intern Brut (PIB) al Elvetiei a crescut cu 2,3% in trimestrul al doilea comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor prezentate joi de Secretariatul de Stat pentru Stiinte Economice.

Francul elvetian s-a apreciat cu peste 6% fata de euro in trimestrul al doilea si a crescut cu inca 16% in iulie si august.

Francul este considerat un activ cu randament scazut, insa foarte sigur in raport cu alte investitii.

Speriati de criza datoriilor de stat din zona euro, de situatia economica incerta din SUA si de posibilitatea unei noi runde de recesiune mondiala, investitorii au retras masiv banii din actiuni, marfuri, valute si alte active volatile, intrand puternic pe aur, franci elvetieni si yeni japonezi.

Fascinanta poveste a unui brand de tara care se intoarce impotriva economiei. Cel mai stabil stat, ingenuncheat de propria moneda

Cele trei active "safe-haven" au urcat la maxime istorice in raport cu dolarul si euro in repetate randuri in ultimele saptamani.

Exporturile genereaza circa jumatate din PIB-ul Elvetiei, iar companiile din acest sector, mari producatori si angajatori in economia tarii, acuza probleme severe din cauza aprecierii necontrolate a monedei.

In Europa de Est, aprecierea francului creeaza probleme serioase pentru persoanele si companiile care au luat credite in moneda elvetiana, atrasi de dobanzile reduse si de cursul de schimb relativ stabil din perioada care a precedat criza.

Citeste si:

Ce spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, despre creditele in franci elvetieni

Sperante pentru romanii cu credite in moneda Elvetiei. Banca centrala de la Berna ar putea ingheta cursul franc-euro

Francul ingenuncheaza tot mai multi romani. Ce solutii au cei cu credite in moneda elvetiana. VIDEO