Precedentul recordul istoric a fost atins in 19 martie, cand rata de schimb s-a plasat la 4,3794 lei/euro.  

Leul a continuat sa se deprecieze spre finalul sesiunii interbancare de luni, iar cursul a atins un nou maxim istorc, de 4,4165 lei/euro, pe fondul ingrijorarilor legate de masurile pe care le va adopta noul guvern, desi BNR a intervenit indirect pe tot parcursul sedintei. 

In jurul orei 17:00, bancile cotau euro la 4,4145 - 4,4180 lei, in crestere cu 2,2-2,3 bani fata de nivelul de la sfarsitul zilei precedente, cand operatiunile se realizau in intervalul 4,3925 - 4,3950 lei/euro. 

La deschidere, euro s-a tranzactionat la cotatii in scadere, de 4,3895 - 4,3930 lei/euro. Dupa ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, cotatiile au trecut de 4,4 lei/euro

Potrivit dealerilor, volumele tranzactionate au fost destul de ridicate, iar principalii cumparatori de euro au fost jucatorii de la Londra. 

"Este posibil ca BNR sa permita in continuare o depreciere a leului, insa va fi una controlata. Este greu de spus pana la ce nivel va lasa cursul sa creasca", a spus dealerul unei banci.

Economistul ING Bank, Vlad Muscalu, crede ca piata va ramane tensionata, cel putin pana cand planurile noului guvern devin mai clare. 

"Volatilitatea ar putea persista dincolo de aceste clarificari, in cazul in care noul executiv reduce atentia acordata disciplinei fiscale. Riscurile asociate unui asemenea scenariu par semnificative, daca luam in considerare planurile prezentate in trecut de fosta opozitte si ca aceasta s-ar putea sa fie nevoita sa dovedeasca ca reprezinta opusul guvernelor precedente, care au redus cheltuielile publice si au majorat taxe", se arata intr-un raport al bancii. 

Dobanzile afisate luni de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au crescut de la 3,83 - 4,33% la 4,14 - 4,64% pe an. Totodata, au avansat si dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, de la 3,93 - 4,43% la 4,18 - 4,68% pe an.  Unii analisti se asteapta ca ratele de dobanda ar putea sa se apropie de nivelul ratei cheie de 5,25%, pe fondul unor probabile interventii valutare.

Economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, a afirmat ca asteptarile privind interventiile BNR in apararea nivelului de 4,40 lei/euro determina unele banci straine sa mizeze pe aprecierea leului in viitorul apropiat. 

"Daca incertitudinea politica se prelungeste, leul s-ar putea deprecia temporar peste 4,40 lei/euro, fara a depasi semnificativ acest nivel. Pe termen scurt, banca centrala ar putea limita volatilitatea cursului pentru a nu da semnale privind apararea unui anumit nivel de curs, insa pe termen mediu BNR ar putea apara acest prag", a spus Bucsa. 

Pentru francul elvetian, BNR a anuntat un curs cu 1,77 bani mai mare, de 3,6593 lei/franc, atingand cel mai ridicat nivel din 5 septembrie. La acea data, francul a fost cotat la 3,8133 lei.  Pentru dolar, referinta a crescut cu 1,66 bani, la 3,3240 lei/dolar.