Analistii financiari au avertizat ca ziua de joi va fi marcata de o alternanta de cresteri si scaderi de curs, dupa patru ani de restrictii.  

In ideea de stimula exportul de produse agricole, Guvernul lui Mauricio Macri a anuntat miercuri eliminarea controalelor asupra capitalului. Aceasta inseamna ca moneda argentiniana nu va mai avea un curs de schimb fix de 9,84 pesos pentru un dolar.  

"Vom face ceea ce am promis in timpul campaniei: sa normalizam economia", a declarat ministrul argentinian de Finante, Alfonso Prat-Gay, artizanul masurii de eliminare a controalelor asupra capitalului, care va permite revenirea la un curs liber de schimb intre dolar si pesos, ceea ce va antrena dupa sine o devalorizare a monedei argentiniene.  

Fostul presedinte al Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a introdus controale asupra capitalului in 2011 pentru a frana o inflatie galopanta si o fuga a valutei care slabea rezervele bancii centrale. Insa introducerea acestora a dus la aparitia unei piete paralele, unde un dolar se tranzactiona pentru 15 pesos, cu 50% mai mult decat rata de schimb oficiala.