Cancelarul german Angela Merkel a bifat luni noapte o victorie importanta in parlament, legislativul ratificand cu majoritate larga cel de-al doilea acord de salvare a Greciei, de 130 miliarde euro, transmite Reuters.

Pachetul a fost aprobat cu 496 de voturi pentru, 90 impotriva si cinci abtineri, toti cei 591 de membri ai Bundestagului fiind prezenti la sesiunea speciala dedicata acestui vot.

Statele G20 au cerut in weekend Europei, in special Germaniei, sa accepte combinarea Fondului European de Stabilitate Financiara cu Mecanismul European de Stabilitate pentru a crea o plasa de siguranta de 750 miliarde euro (1.000 miliarde de dolari).

Grecia a lansat oficial vineri schema de conversie de obligatiuni menita sa reduca datoria statului catre creditorii privati cu 74% din valoarea nominala a bondurilor. Agentiile de rating au reactionat prompt: Fitch a retrogradat Grecia la "CCC", ultima treapta inainte de default, iar S&P a coborat ratingul statului elen la "default selectiv", indicand ca tara a intrat in incapacitate de plata pe anumite datorii.

Ratificarea acordului pentru Grecia de catre parlamentul german si optimismul privind operatiunea de refinantare pregatita de BCE au impins moneda euro in urcare cu 0,4% in sedinta de marti, la aproximativ 1,345 dolari, potrivit Bloomberg.