"Putem conta pe stabilitate, ceea e cel mai important si pentru exportatori, pentru producatori, dar e important si pentru milioanele de companii si de persoane fizice care au credite in euro. Sa ai un curs euro-leu stabil este un lucru foarte bun. Stiti foarte bine, oricare dintre noi care are un euro, stie cum se uita in fiecare zi, nu cumva sa creasca cursul de schimb, pentru ca asta presupune o cheltuiala suplimentara", a spus premierul, citat de Mediafax.

BNR a anuntat vineri un curs de 4,4164 lei/euro, foarte apropiat de nivelul de joi. Referinta BNR a coborat cu 0,01%, fata de nivelul de 4,4170 lei/euro anuntat joi, si se mentine astfel la cel mai redus nivel din ultimele 9 luni si jumatate.

Ponta a adaugat a ca, pentru prima oara dupa 2008, se inregistreaza o crestere semnificativa a cererii, spre exemplu, pe piata de autoturisme, ceea ce "inseamna ca oamenii au putin mai multi bani, au mai multa incredere".

Vanzarile de autovehicule - autoturisme si vehicule comerciale - au crescut in aprilie pentru a zecea luna consecutiv, iar dupa patru luni livrarile au urcat cu 23,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 27.003 unitati, sustinute de segmentul autoturismelor.

Potrivit premierului, atunci cand au incredere, oamenii nu mai "economisesc, ca vin vremuri grele", ci consuma, ceea ce se reflecta in mai multe locuri de munca si mai multe investitii.

"Sunt doua lucruri care tin de cresterea consumului: in primul rand, sa aiba mai multi bani si, in al doilea rand, sa aiba incredere, ca daca n-au incredere isi tin banii si economisesc, ca vin vremuri grele. Mai multe resurse la consumatorul final, la persoanele fizice, si increderea ca lucrurile vor merge totusi mai bine, nu mai rau, ne ajuta sa miscam economia si asta inseamna mai multe locuri de munca, mai multe investitii, e de fapt un cerc care se invarte", a conchis Ponta.