"Cred ca nelasarea cursului sa se aprecieze nominal, chiar daca nivelul de acum pare mai depreciat, ar stimula exporturile. Ar fi o politica inteleapta, un ajutor dat exporturilor prin nelasarea aprecierii", a afirmat Valentin Lazea intr-o conferinta organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania, scrie Ziarul Financiar.

Chiar daca aprecierea leului ar ajuta la temperarea inflatiei, "ar trebui sa se reziste" unor presiuni in sensul aprecierii monedei nationale, in opinia lui Lazea. El sustine ca Romania trebuie sa se bazeze mai mult pe investitii si export net. Ce ar putea exporta Romania? De pilda servicii, este de parere economistul-sef al BNR.

La randul sau, economistul sef al BCR, Lucian Anghel, considera ca, cel putin pentru anul 2010, Romania va depinde de exporturi daca se ia in considerare o scadere a veniturilor disponibile, precum si o crestere a ratei somajului.

"Pentru 2010 probabil ar trebui sa ne gandim care va fi venitul disponibil, acesta ar putea sa scada. Daca adaugam si cresterea ratei somajului, cel putin pentru 2010 cred ca Romania va depinde de exporturi", a spus Anghel, potrivit Mediafax.

Cine are de castigat si cine are de pierdut daca euro este puternic?

In primul rand castiga exportatorii, ale caror produse devin foarte competitive in zona euro. Iar in al doilea rand, Ministerul Finantelor, care incaseaza mai multi bani din accizele la tutun, alcool, carburanti etc., acestea fiind exprimate in moneda unica europeana.

In schimb, importatorii din zona euro vor fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru produse. Iar consumatorii la fel, pentru ca preturile exprimate in lei vor fi si ele mai mari.

Cum este perceputa devalorizarea leului de romanul de rand?

Daca pentru Ministerul Finantelor accizele exprimate intr-un euro puternic se traduc prin incasarea unor sume mai mari in lei, pentru oamenii simpli aprecierea semnificativa a euro ar putea insemna cresterea preturilor la carburanti, energie si utilitati, ce ar atrage automat alte scumpiri.

Tot gaura in buzunarul romanului de rand reprezinta si leasing-urile sau creditele in euro: rambursarea acestora costa automat mai multi lei.

Un caz special il reprezinta cei care si-au negociat salariile in euro. In conditiile aprecierii monedei unice europene, remuneratia in lei ii avantajeaza.

Pentru perioada urmatoare ne putem astepta la un curs care ar putea oscila intre 4,2 si 4,3 lei pentru un euro. Insa numai daca politicienii se vor pune de acord asupra unui guvern care odata instalat sa respecte conditiile impuse de FMI.