"Cu siguranţă (îl îngrijorează devalorizarea leului - n.r.). Urmărim cu maximă atenţie şi încercăm o corelare a politicilor guvernamentale cu politicile Băncii Naţionale a României, astfel încât să reducem astfel de efecte economice negative", a spus Orban, citat de Agerpres.

El a adăugat că, în general, în economie efectele unor decizii se simt în timp, iar practic raportul leu-euro depinde în foarte mare măsură de evoluţia balanţei comerciale.

"Vă readuc aminte că, începând cu 2017, continuând cu 2018, continuând cu 2019, din cauza politicilor economice ale guvernelor PSD, deficitul comercial a fost într-o continuă creştere şi riscă să atingă pe 2019 cifra de 18 miliarde euro deficit comercial. Evident că asta afectează şi pune presiune asupra monedei naţionale, pentru că datorită creşterii importurilor evident că e o nevoie mare de valută, de euro, mai ales că aproape 80% din volumul schimburilor comerciale se realizează cu ţări din Uniunea Europeană. Asta permanent a afectat raportul leu-euro. Asta este cauza principală a scăderii leului în raport cu euro. Pe de altă parte, am încredere că Banca Naţională va avea capacitatea să ţină un echilibru între leu şi euro", a afirmat premierul.

Orban a mai spus că îngrijorarea în legătură cu acest subiect trebuia să existe mai demult, el dând asigurări că Guvernul va veni cu soluţii.

Euro a trecut, joi, de pragul de 4,9 lei la ghișeul de schimb valutar al băncilor comerciale, după ce a fost cotat la 4,78 de lei de către Banca Națională.

Scumpirea euro aduce prețuri mai mari pentru toate bunurile importate, dar și pentru serviciile și produsele cu prețuri stabilite în moneda unică.

Euro s-a scumpit cu 1% într-o singură săptămână. A ajuns la 4,78 de lei.

De la începutul anului, cursul e mai mare cu 2,4%. Putem spune că leul, în raport cu euro, se îndreaptă spre un sfârşit de an mai prost decât a fost începutul, deşi atunci în ianuarie toată piaţa era inflamată de Ordonanţa 114, privind supraimpozitarea companiilor din industriile telecom, energie și sectorul bancar.

De ce se devalorizează leul?

Analiştii spun că sunt două motive. Primul este că firmele cumpără multe produse din import, ca să îşi facă stocuri pentru perioada sărbătorilor, când speră la vânzări mai mari decât anul trecut. Cumpără aceste produse în valută, deci au nevoie de euro.

Al doilea motiv ar fi problemele din bugetul de stat, care ies la iveală și care provoacă neîncrederea investitorilor, care nu mai sunt interesați de leu, potrivit specialiștilor.

De obicei în anii trecuți, românii din afară țării trimiteau bani acasă, pentru familii. Nu se știe exact de ce, dar anul acesta remiterile nu mai sunt atât de consistente.

Joi, pragul de 4,9 lei pentru un euro la vânzare a fost bătut de cei de la Alpha Bank. Sunt foarte aproape cei de la OTP, BCR și BRD. Situația va continua pe termen mediu, susțin analiștii financiari.