Pretul petrolului a crescut cu 1,86 dolari, ajungand la 104,6 dolari pe baril si asta din cauza temerilor ca manifestatiile violente din Libia ar putea afecta livrarile de titei ale acestui stat, membru al OPEC.

Grupul petrolier BP a suspendat pregatirile pentru forarea unor puturi de explorare in vestul Libiei, din cauza tensiunilor sociale din regiune.

In ceea ce priveste pretul titeiului destinat pietei din Statele Unite, acesta a crescut cu 2,14 dolari, ajungand la 88,24 de dolari pe baril.

"Pe termen scurt, se va resimti un impact negativ. Va fi haos si vor aparea temeri reale ca livrarile din Libia ar putea fi intrerupte. Problema mai mare este insa daca tensiunile se raspandesc catre Arabia Saudita", potrivit unui analist al Mitsubishi Corp.

Protestele impotriva lui Muammar Gaddafi au ajuns pana la Tripoli, in capitala Libiei. Regimul insa, va lupta "pana la ultimul om" pentru a ramane la putere, potrivit declaratiei fiului liderului libian.

Liderul tribului Al-Zuwayya din estul Libiei a amenintat, duminica trecuta, ca va taia in urmatoarele 24 de ore exporturile de petrol catre Occident daca autoritatile "nu inceteaza cu oprimarea protestatarilor". In acelasi timp, ambasadorul libian in India a demisionat in semn de protest fata de reactia violenta a guvernului la manifestatii si a cerut si demisia lui Gaddafi.

Sute de libieni au atacat, astazi, un santier operat de o companie sud-coreeana in Tripoli si cel putin patru cetateni straini fiind raniti, potrivit ministerului de externe de la Seoul.

Revolta din Libia urmeaza miscarilor sociale din Tunisia si Egipt, care au rasturnat recent regimurile celor doua tari. In Bahrain, mii de protestatari s-au adunat intr-o piata din Manama, militand pentru schimbarile politice.

Libia exporta aproximativ 1,1 milioane de barili de petrol pe zi, in timp ce Orientul Mijlociu si Africa de Nord sunt unele dintre cele mai importante regiuni producatoare de petrol la nivel mondial.

Libia a produs luna trecuta 1,58 milioane de barili de petrol pe zi. Ea a fost al 12-la mare exportator de petrol din lume in urma cu doi ani, iar in ianuarie 2010, avea rezerve totale de 44 de miliarde de barili, potrivit agentiei guvernamentala din Statele Unite, Energy Information Administration.