Saxo Bank - analiza pietei valutare

USD/JPY - 130+ 

Ar putea exista un risc in crestere pentru aceasta evaluare, daca Banca Japoniei simte ca mai poate face o miscare pentru a relaxa politica datorita efectelor deflationiste ale preturilor in picaj pentru energie si alte materii prime si devalorizarii valutei chineze, dar yenul este deja destul de slab, iar ciclul este aproape la final deocamdata.

Orice risc in scadere s-ar datora acestei tulburari de pe piata ce nu s-ar domoli in lunile urmatoare, ci dimpotriva, s-ar inrautati (nu este scenariul nostru de baza).  

GBP/USD - 1,50

Aici, miscarea este, probabil, mai putin dramatica decat in cazul altor perechi USD importante, pentru ca temele ce determina USD si GBP sunt similare, dar ne asteptam ca USD sa surclaseze pe masura ce FED-ul mareste dobanzile inainte de Banca Angliei. 

EUR/USD - 1,00

EUR/USD are trebui sa se tranzactioneze considerabil mai jos daca trecem de aceasta ultima criza nervoasa si daca ne intoarcem la a ne concentra pe divergenta politicii bancilor centrale si pe carry trade-ul euro (imprumutul in Euro pentru a finanta tranzactii cu randament mai mare altundeva) care au determinat euro anterior. 

USD/TRY - 3,10

Presiunea continua pe valutele EM, pe masura ce Fed merge catre normalizarea politicii, desi s-ar putea diminua pentru Turcia si alte valute EM, relativ vorbind, daca piata depaseste recentele turbulente si incepe sa-si revina din nou. 

USD/CHF - 1,10

USD/CHF ar trebui sa se redreseze mai puternic, daca piata trece peste obstacolul recent. Francul elvetian este teribil de supraevaluat, dar piata a avut o retinere in a se atinge de el dupa abandonarea plafonului CHF de catre Banca Nationala a Elvetiei din 15 ianuarie. Insa recenta harababura de pe piata a omis cu totul intarirea semnificativa a CHF, sugerand ca acesta si-a pierdut statutul de refugiu, iar acest lucru ar putea da curaj vanzatorilor, care ar putea primi o mana de ajutor de la Banca Elvetiei, printr-o interventie, aceasta dorind sa vada valuta considerabil mai slaba. 

John Hardy a absolvit magna cum laude Universitatea din Texas, Austin. Este alaturi de Saxo Bank din 2002, in pozitii diferite la Strategie FX si Managementul Asseturilor. In prezent, lucreaza ca Sef al Strategiei FX, transmite Agerpres.