Tara noastra are o inflatie de peste doua ori mai mare decat media din UE, potrivit datelor anuntate azi de Eurostat, biroul de statistica al UE.

Si in luna martie, Romania a avut cea mai ridicata inflatie anuala din Uniune, si anume de 8 procente.

La nivelul UE, inflatia a fost de 3,2% in aprilie, in urcare de la 2,7%, cat era in martie. In zona euro, cresterea preturilor a fost de 2,8 de procente.

Pe pozitia a doua in functie de inflatia lunii aprilie, s-a situat Estonia (5,4%), iar pe trei Lituania si Ungaria (ambele cu 4,4%). Cea mai lenta crestere a preturilor s-a inregistrat in Irlanda (1,5%), Cehia (1,6%) si Suedia (1,8%).

Inflatia anuala s-a accelerat in 16 state membre, a ramas stabila in doua tari si s-a redus in opt. Marea Britanie nu a raportat date pentru aprilie.

In cele mai mari trei economii din zona euro inflatia a fost peste nivelul UE, respectiv 2,7% in Germania, 2,2% in Franta si 2,9% in Italia.

Potrivit datelor publicate saptamana trecuta de Institutul National de Statistica, inflatia anuala a urcat de la 8,01% in martie la 8,34% in aprilie, atingand maximul din iulie 2008.