Bancile cotau azi moneda europeana intre 4,1030 - 4,1050 lei, cu mai mult de un ban fata de nivelul de la sfarsitul sesiunii de ieri, cand schimburile se realizau intre 4,1155 si 4,1175 lei/euro, cel mai redus nivel al ultimelor 11 luni si jumatate.

De ce se apreciaza leul?

Faptul ca moneda nationala continua sa se aprecieze in raport cu euro nu este deloc favorabil economiei Romaniei, sustine analistul economic Ilie Serbanescu.

„Leul nu poate fi prea breaz pentru o economie in dezastru, asa cum este cea a Romaniei. Un leu prea puternic descurajeaza exporturile si incurajeaza importurile, ceea ce creeaza niste dezechilibre mult prea mari pe care sa le mai putem controla”, a spus pentru incont.ro Ilie Serbanescu.

Potrivit analistului, factorii care au dus la aprecierea monedei nationale sunt presiunea externa din aceasta perioada (in care se marcheaza dividentele), pentru un euro mai ieftin (care sa favorizeze iesirile de capital din tara ale companiilor) si interventia Bancii Nationale Romane pentru a combate inflatia.

Si Claudiu Cazacu, analist la X-Trade Brokers, este de parere ca aprecierea leului este determinata de unele interventii indirecte ale BNR, „discrete”, cu scopul de a tempera inflatia.

Serbanescu crede insa ca Romania are nevoie de putina inflatie pentru a se putea descurca.

„Potrivit noilor reglementari europene, Romania va fi obligata sa raporteze Uniunii Europene deficitul bugetar, luand in considerare si arieratele (datorii istorice ale companiilor de stat, n.red.). Nu vad cum se va realiza scaderea de la un deficit de 6,5% la 4,4%, asa cum se doreste. Acest lucru este, practic, imposibil fara inflatie”, a explicat Ilie Serbanescu.

Pe de alta parte, “climatul politic este mai stabil decat cel de la sfarsitul lui 2010, iar recentul acord pe care Romania l-a incheiat cu Fondul Monetar International duc la consolidarea leului”, a explicat economistul ING Bank, Vlad Muscalu.

In ceea ce-l priveste pe economistul sef al BCR, Lucian Anghel, acesta sustine ca in primul rand, perceptia imbunatatita a pietei internationale determina moneda nationala sa se aprecieze.

“Printre factorii care influenteaza pozitiv evolutia leului, se numara perceptia imbunatatita a pietei internationale, evenimentele petrecute in Orientul Mijlociu, ce determina economia romaneasca sa se revigoreze, si acordul recent incheiat cu FMI. Toate acestea redau increderea in moneda nationala”, a explicat Anghel.

La fel considera si analistul Dragos Cabat. “Asteptarile pentru o economie mai buna sunt de vina pentru aprecierea leului”, a spus Cabat.

Cabat se asteapta la un curs intre 4 si 4,15 lei/euro, in prima jumatatea a acestui an.  

Daca leul va continua sa se aprecieze si mai mult fata de moneda europeana, sub o cotatie de 4 lei/euro, acest lucru ar afecta puternic economia romaneasca.

„Cursul nu poate cobori sub 4 lei/euro. Ar fi un dezastru”, a spus analistul economic Ilie Serbanescu.

Cine castiga si cine pierde?

Salariatii (care au venituri in lei) si cei care au credite sau chirii pe care le platesc in moneda europeana, au de castigat, spun analistii. Ei vor plati mai putin, dat fiind cursul inferior al euro.

In ceea ce-i priveste pe aceia care au salarii in euro, acestia vor fi remunerati cu mai putini bani, in functie de oscilatiile monedei europene.

De pierdut au exportatorii. Exporturile devin ceva mai scumpe, fapt care poate duce la cresterea importurilor, lucru deloc favorabil economiei actuale, sustin analistii.

Cel mai puternic leu al ultimelor 11 luni

Leul s-a apreciat, astazi, pentru a treia sesiune consecutiva. BNR a anuntat un curs de 4,1020 lei/euro, cel mai scazut nivel din ultimele 11 luni si jumatate.

Referinta este cu 2,4 bani mai mica decat paritatea de ieri, de 4,1260 lei/euro si cu 1,79 de bani mai mica decat paritatea de marti, de 4,1439 lei/euro.

Dealerii sustin ca multe banci internationale mizeaza pe un un leu mai puternic, avand stabilite paritati pentru marcarea de profit intre 4 lei/euro si 4,05 lei/euro.

Moneda nationala s-a apreciat si in raport cu dolarul american, ajungand la un minim al ultimelor doua luni, si anume 2,9046 lei/dolar.  

Valutele din regiune au dat si ele semne de aprecieri usoare, la deschiderea sedintei de azi.

Analistii au prevazut aceasta continua apreciere a leului, inca de acum cateva saptamani.

„Cotatia cursului se va stabili undeva intre 4,1350 - 4,1380 lei/euro, pe termen scurt, ajungand pe un orizont de timp de cateva saptamani, undeva spre 4,10 lei/reuro", spunea analistul X Trade-Brokers, Claudiu Cazacu, in urma cu aproape o saptamana.

Recent, si directorul de investii de la Eureko, Radu Craciun a explicat pentru incont.ro, ca in functie de evenimentele urmeaza sa aiba loc, cursul ar putea atinge pragul de 4 lei/euro, neputand insa anticipa cand anume se va intampla acest lucru.