Ieri un euro era cotat cu 4,11 lei. Astazi a ajuns la 4,1367 lei. Mai mult, moneda nationala s-a depreciat si in raport cu dolarul, referinta BNR fiind de 2,9217 lei/dolar, de la 2,8931 lei/dolar, cat era joi.

Bancile afisau azi cotatii de 4,1210 - 4,1240 lei/euro.

Cursul a continuat sa urce inca din aceasta dimineata, pe fondul cererii de valuta din partea clientilor comerciali. Ulterior, cotatiile s-au mentinut in jurul acestui nivel, iar la jumatatea sesiunii bancare, schimburile se operau la 4,1355 - 4,1370 lei/euro.

Decizia surprinzatoare a Bancii Nationale a Romaniei de a nu mai interveni este vazuta cu reticenta de analisti. Acestia sustin la unison ca ar fi vorba despre un iz politic, precum programul Prima Casa sau emisiunea de titluri in valuta.

"Perspectiva noastra privind o implementare cu o restrictivitate marita a politicii monetare nu s-a dovedit valida deoarece comunicatul de presa indica o relaxare a politicii monetare. Semnalul transmis este acela ca BNR pare ca a renuntat la atingerea tintei de inflatie de anul acesta, in timp ce lipsa reactiei in fata inflatiei ridicate sugereaza ca aceasta ar putea fi si mai ridicata in perioada urmatoare", scrie intr-un raport al ING Bank.