Trichet a adaugat ca pietele financiare sunt in cea mai dificilă situatie de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, posibil chiar de la Primul Razboi Mondial, insa a negat concret ca guvernele statelor membre ar fi fortat BCE sa se alature initiativei de 750 miliarde euro pentru stabilizarea situatiei si pentru sustinerea tarilor din zona euro aflate in dificultate.

In interviul acordat Der Spiegel, Trichet sugereaza ca guvernele europene sunt raspunzatoare pentru scaderea euro in masura mai mare decat pietele monetare. Euro a scazut vineri la minimul ultimelor 18 luni fata de dolar, la cel mai redus nivel de la falimentul Lehman Brothers.

"Nu se pune problema unui atac asupra euro. Are legatură cu sectorul public si deci cu stabilitatea financiara din zona euro. E clar ca principala raspundere a europenilor este sa ia masuri adecvate pentru a combate actualele tensiuni din Europa", a aratat seful BCE.

Trichet a respins categoric ideea de iesire a Greciei din zona euro si a cerut totodata o mai buna monitorizare a bugetelor de stat din zona euro, care potrivit reglementarilor UE ar trebui sa nu depaseasca 3% din PIB, insa in cazul unor state, spre exemplu, Irlanda sau Grecia, indicatorul s-a apropiat de 14% din PIB in 2009.