Analistii spun ca daca euro va depasi si pragul de 4 lei si 65 de bani, cursul are drum liber catre 4,70.

A fost record marti si pentru dolar care a ajuns la 3,8343 lei.

Cursul de schimb a urcat la un maxim istoric de 4,6460 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare de marti, intr-o piata cu volume foarte reduse de tranzactionare si in care ordinele de cumparare de euro au continuat sa ridice cotatiile.

La deschidere, euro undeva la 4,6370 - 4,6400 lei/euro, niveluri similare ultimelor cotatii de luni. Ulterior, rata de schimb a inceput sa urce usor si s-a ajuns la 4,6450 - 4,6460 lei/euro. 

Ponta: Cursul se va normaliza saptamana viitoare. Basescu: Numai un naiv spune "isi va reveni leul", BNR nu mai are resurse sa intervina  

Cel mai inalt nivel tranzactionat a fost de 4,6460 lei/euro, astfel ca paritatea a stabilit un nou maxim istoric pe piata interbancara.

Precedentul record a fost atins in a doua jumatate a sedintei de luni, cand cursul a fost la 4,6400 lei/euro.  Dupa ce a fost atins noul record, cursul a scazut usor, astfel ca la scurt timp dupa ora 10:00 euro era cotat la 4,6400 - 4,6425 lei. 

"Volumele sunt foarte reduse, iar singura directie a cursului este in sus din cauza tensiunilor politice", a afirmat un dealer. 

Din 3 iulie, cand tensiunile politice au inceput sa se amplifice, pe piata interbancara leul a scazut cu 4,2% in raport cu euro, iar cotatiile au inceput sa depaseasca record dupa record. 

Referintele publicate luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru euro si dolar au urcat la noi maxime istorice, de 4,6009 lei/euro si respectiv 3,7999 lei/dolar. 

Leul s-a depreciat abrupt in ultimele trei saptamani, cu 3,4% la nivelul referintei, desi banca centrala a intervenit in piata pentru a limita caderea monedei nationale. Perceptia jucatorilor a fost si continua sa fie afectata de turbulentele politice, care au avut ecouri internationale. 

Cotatia de referinta de luni indica o scadere a leului cu 6,5% fata de euro comparativ cu rata de schimb de la finele anului trecut. 

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au urcat marti la 5% - 5,25% pe an, de la nivelurile de luni de 0,91% - 1,38% pe an. Cresterea este determinata de bancile care au inceput sa constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR in noua perioada de rezerva care a inceput marti. Dupa cresterea de marti, dobanzile s-au apropiat din nou de rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an.