Efectele tranzactiei anului pe piata financiara: Banca Transilvania a cumparat Volksbank. Ce inseamna pentru clienti "casatoria" dintre BT si "Cenusareasa" sistemului bancar

Declinul bursei de la Bucuresti a fost mai limitat, de aproximativ 1%.

Banca Transilvania a semnat la inceputul lunii decembrie un contract pentru preluarea Volksbank Romania, institutie de credit cu un portofoliu semnificativ de credite acordate in franci elvetieni.

Decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a nu mai pastra plafonul de 1,2 franci pe euro a avut ca efect aprecierea monedei elvetiene cu pana la 41% pe pietele externe, in timp ce cursul francului anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat cu 15,7% fata de miercuri, la nivelul record de 4,3287 lei/franc. 

Nivelul minim record atins de franc pe pietele externe, de 85,17 centime pentru un euro, implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elevetiana.

BNR calculeaza cursul de schimb leu/franc elvetian in functie de paritatea leu/euro si cotatia euro/franc elvetian. 

Indicele BET Plus, de referinta, a scazut cu 1%, iar BET, al celor mai lichide actiuni, a coborat cu 1,1%, dupa ce la mijlocul zilei inregistrau un declin de 0,6%.

BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. 

Valoarea tranzactiilor cu actiuni s-a situat la 55,3 milioane de lei (12,3 milioane de euro), in linie cu media zilnica de anul trecut. 

Operatiunile derulate cu titlurile Banca Transilvania (TLV) au totalizat 17 milioane de lei, de cateva ori mai ridicat decat intr-o zi obisnuita, si au inchis in scadere cu 3,4%. Rulajul cu actiunile institutiei de credit include si un transfer de 5,9 milioane de lei derulat pe segmentul deal al bursei.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 26,9 milioane de lei (6 milioane de euro) pana la ora 14:00, usor peste media inregistrata in prima jumatate a zilei. 

"Pe pietele externe este mai multa volatilitate, iar pe sectorul bancar este un val de scadere in regiune. Banca Transilvania a scazut pe fondul deciziei de a cumpara Volksbank, institutie de credit care are un portofoliu mai mare de credite in franci elvetieni. Deal-ul cu Volksbank mai pierde din stralucire si se vede in pret", a declarat pentru Mediafax seful Departamentului de vanzari si trading la NBG Securities, Liviu Avram. 

Cotatia Banca Transilvania a inchis miercuri in urcare cu 17,6% fata de sedinta din 25 noiembrie, anterioara anuntului bancii ca negociaza preluarea Volksbank Romania.

O lichiditate mai ridicata au consemnat si Fondul Proprietatea (FP) - 17,7 milioane de lei, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) - 7,2 milioane de lei, inclusiv un transfe de 3,2 milioane de lei in piata deal, dar si mai multe companii din energie. 

Fondul Proprietatea a consemnat o scadere de 0,7%, in timp ce BVB a urcat cu 1,7%. 

Indicele sectorului energetic a scazut cu 0,8%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a pierdut 0,4%.  Scaderi mai mari au avut loc in cazul actiunilor OMV Petrom (SNP), cu 1,5%, si Transelectrica (TEL), cu 1,3%. 

Cotatia bancii BRD - Groupe Societe Generale (BRD nu a fost afectata de miscarile puternice pe cursul francului si a inchis in urcare cu 0,1%, dupa ce a variat foarte putin pe parcursul zilei.  Pe segmentul deal al bursei a avut loc si un transfer de 1,74 milioane de lei cu actiuni Romgaz (SNG).

Titlurile producatorului de gaze naturale au scazut cu 1,1% in piata regular, in urma unor tranzactii de 255.000 de lei.  Indicele BET XT a scazut cu 1%, iar BET BK a coborat cu 0,6%.  BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea. 

In Europa de Vest, principalele actiuni au crescut joi, sustinute de optimismul investitorilor ca Banca Centrala Europeana va anunta saptamana urmatoare un program de achizitii de obligatiuni guvernamentale prin care sa ajute economia zonei euro. 

Marile burse europene au trecut pe scadere dupa ce decizia Bancii Nationale a Elvetiei a determinat aprecierea masiva a francului, dar au revenit ulterior si au inchis in crestere semnificativa.  Astfel, indicele FTSE 100 (Londra) a crescut uc 1,4%, in timp ce DAX (Frankfurt) a urcat cu 2,1%, iar CAC 40 (Paris) cu 2,2%.