"Inrautatirea aversiunii la risc determinata de vestile rele din Romania a cuprins imediat alte piete din Europa Centrala si de Est cu monede vulnerabile, forintul maghiar fiind vandut cel mai agresiv. Miscarea a fost naturala, intrucat forintul este probabil cel mai bun proxy pentru leu, iar lichiditatea pe leu este foarte mica", spune Lars Christensen.

Fata de nivelurile de la jumatatea saptamanii trecute, forintul maghiar a pierdut 1,7%, iar zlotul polonez a avut o depreciere similara. In ciuda volumelor scazute, care taie interesul jucatorilor straini pentru piata de la Bucuresti, leul a suferit o pierdere mai grea, de 2,7%.

Banca Centrala Europeana, care preia independent date de pe piata valutara, dar mai tarziu decat BNR, a calculat luni un curs de 4,3405 de lei pentru un euro, cu 5,45 bani sau 1,2% mai mult decat vinerea trecuta.

BNR a calculat un curs de 4,3257 lei pentru un euro, consemnand astfel un nou maxim istoric. Deprecirea leului a inceput la sfarsi tul saptamanii trecute, cand piata a reactionat rapid la decizia Curtii Constitutionale, care nu a permis taierea pensiilor cu 15%.

Mai multe informatii, in Ziarul Financiar!