Volksbank Romania a decis sa mentina, pentru o perioada de trei luni, pana la 17 aprilie, cursul de schimb franc/leu folosit de banca la 31 decembrie, de 3,8035 lei, pentru a ajuta clientii care au credite in moneda elvetiana.

Cursul oferit de Volksbank Romania este cu 17,5% sub cursul anuntat de BNR luni, 19 ianuarie, de 4,4716 RON/CHF, potrivit bancii.

"Prin intermediul acestei masuri, le oferim clientilor nostri cel mai bun suport pana la stabilizarea conditiilor de pe piata valutara, anuland in intregime efectul negativ al exploziei recente inregistrate de francul elvetian. In acelasi timp, aceasta oferta ne va acorda timpul necesar pentru a elabora o solutie pe termen lung cu care sa venim in intampinarea clientilor nostri, in vederea clarificarii problemei legate de imprumuturile in franci elvetieni. Aceste initiative au fost aduse la cunostinta si potentialului nostru cumparator, Banca Transilvania", a declarat Benoit Catel, presedintele Volksbank. 

Oferta intra in vigoare de marti, 20 ianuarie, si se aplica tuturor clientilor Volksbank cu imprumuturi active in franci elvetieni, fiind destinata in mod exclusiv platii a trei rate lunare si a oricaror sume restante. 

Vineri, OTP Bank Romania, o alta institutie de credit care are acordate imprumuturi in franci elvetieni, a anuntat ca va aplica reduceri ale marjei de dobanda cu pana la 1,5 puncte procentuale pentru clientii cu imprumuturi in CHF cu dobanda variabila, pentru o perioada de trei luni, pentru a reduce impactul cursului asupra ratelor. 

Potrivit datelor prezentate de ministrul Finantelor, Darius Valcov, un numar de 75.412 persoane fizice au credite in franci elvetieni, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci. 

Cursul pentru francul elvetian anuntat de Banca Nationala a Romaniei a crescut luni cu 1,1%, la 4,4716 lei, si a atins un nou maxim istoric, in timp ce referinta pentru euro a scazut cu 0,77 bani, la 4,5018 lei, iar cea pentru dolar a coborat de la recordul de 3,8863 lei inregistrat vineri la 3,8815 lei. 

Cursul anuntat luni de BNR pentru francul elvetian este cu 19,5% peste valoarea inregistrata miercuri, cu o zi inaninte ca banca centrala a Elvetiei sa renunte la la plafonul minim de 1,2 franci/euro, decizie care a provocat imediat aprecierea puternica a monedei elvetiene. 

Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elvetiei in 2011, cand francul era aproape la paritate fata de euro, la fel ca in prezent. Vineri, cursul francului s-a plasat la 4,4228 lei, in urcare cu 2,2% fata de joi, cand a fost cotat la 4,3287 lei, in crestere cu 15,7% fata de miercuri. 

Volksbank Romania va fi preluata de Banca Transilvania, cele doua institutii de credit urmand sa actioneze ca entitati separate pana la finalizarea tranzactiei.