Deputatii europeni propun astfel o limita de 60 de zile pentru deciziile cu privire la stabilirea preturilor si la rambursarea pentru medicamente generice, astfel incat acestea sa fie disponibile mai repede, iar pacientii si sistemele de asigurari sociale sa poata economisi bani. Deciziile privind noile medicamente vor respecta termenul actual de 180 zile, se precizeaza intr-un comunicat remis Mediafax de Parlamentul European.

"Este inacceptabil faptul ca intarzierile in stabilirea preturilor si a termenelor de rambursare pentru medicamente poate depasi, uneori, 700 de zile. Sunt convinsa ca practici corecte pe piata noastra farmaceutica ar fi atat in beneficiul pacientilor, cat si al sistemelor nationale de asistenta medicala", a declarat europarlamentarul Antonyia Parvanova din Bulgaria, raportoare pentru acest proiect, care va negocia un acord cu ministrii UE.

Textul proiectului legislativ a fost adoptat cu 559 voturi "pentru", 54 "impotriva" si 72 de abtineri.

Autoritatile din statele membre ar trebui sa faca publice numele expertilor si ale membrilor lor, precum si declaratiile lor de interese, pentru a asigura transparenta si integritatea procesului lor decizional, sustine Parlamentul European.

De asemenea, autoritatile ar trebui sa fie obligate sa publice, cel putin o data pe an, lista medicamentelor care intra sub incidenta sistemului public de asigurari de sanatate, precum si preturile lor.

Potrivit Comisiei Europene, produsele generice sunt, in medie, cu 40% mai ieftine decat medicamentele originale de marca, dupa ce au fost disponibile pe piata timp doi ani.