Atunci cand cer ajutor clinicilor din strainatate, li se solicita intai dovada ca au bani in cont si abia apoi sunt acceptati la tratament.

Totul pentru ca managerii unitatilor sanitare din Occident s-au saturat sa primeasca doar promisiuni de la oficialii nostri si nu plata efectiva a restantelor.

Operam cetateni romani, dar numai cu plata inainte! Spitalul AKH din Viena a hotarat sa nu mai puna pacienti pe lista de transplant pulmonar decat in momentul in care suma totala pentru interventie se afla in contul clinicii: "Solicitam asiguratorului sa ofere pacientului sustinerea financiara necesara transferand suma de 120.000 de euro sub forma de depozit bancar in contul spitalului. Dupa ce partea financiara va fi lamurita, vom include pacientul pe lista activa de asteptare pentru transplant."

Din cauza intarzierilor, o bolnava de 36 de ani a murit asteptand finantarea. Cel putin asa sustin membrii Asociatiei Romane de Transplant.

Anca Popa, vicepresedinte: "A asteptat banii in jur de 6-8 luni de la statul roman, de la Ministerul Sanatatii. In acest moment avem o domnisoara de 24 de ani care are dosarul in Ministerul Sanatatii si inca nu i s-a acceptat finantarea. Noi ca asociatie am incercat un demers catre ei sa incercam urgentarea transplantului si ne-au spus nu se poate, atata vreme cat banii nu sunt in cont."

La intarzierile Ministerului se adauga si datoriile pe care statul roman, prin CNAS, le are in spitalele din 31 de tari. 

Romania are in prezent restante de peste 200 de milioane de euro, cele mai mari catre Germania, Italia, Austria si Franta. Oficialii de la CNAS ne promit ca partial ne vor scapa de aceasta rusine, pentru ca la finalul anului vor achita aproape o treime din suma.

Cele mai mari datorii s-au acumulat pentru afectiunile grave care se deconteaza prin formularul E 112.

Facturi neachitate sunt si pentru elevi, studenti si muncitori fara contracte legale, multe dintre ele acumulate in baza cardului european de sanatate.

Bugetul alocat pentru anul acesta este de 132 de milioane de euro, bani care ar acoperi doar jumatate din totalul restantelor.

Federatia asociatiilor de romani din Europa (FADERE) cere Guvernului Romaniei sa plateasca urgent datoria, atragand atentia ca bolnavii romani nu vor mai fi tratati in unitatile medicale din Europa.

"FADERE cere Guvernului Romaniei sa isi plateasca urgent datoriile catre spitalele tarilor europene. In caz contrar, spitalele din Europa nu vor mai efectua nicio interventie pentru bolnavii romani care merg in strainatate sa se trateze folosind cardul european", potrivit comunicatului transmite Mediafax.

Federatia mentioneaza ca tot mai multi romani cu afectiuni grave sau boli ce nu pot fi tratate in Romania aleg sa fie operati in strainatate datorita tratamentelor mult mai eficiente accesand Formularul European C112 (introdus din 2007).