Premierul a declarat ieri ca spera ca Lucian Duta, fostul presedinte al CNAS, le va explica autoritatilor de ce nu s-au respectat termenele, pentru implementarea proiectului.  Potrivit raportului intocmit de Corpul de Control, paguba, ce se ridica la aproape 1,3 milioane de euro, ar fi fost facuta de Duta.

Teoretic, inca de la jumatatea anului trecut, cardul de sanatate ar fi trebuit sa ajunga la fiecare roman.  Raportul Corpului de Control al Guvernului precizeaza ca niciun termen asumat, prin memoradumul aprobat de Guvern in septembrie 2010, nu a fost respectat de fostul presedinte al CNAS. 

"Sa mearga la DNA, sa explice. Au furat au distrus o tara in acesti ani.. eu nu l-am acuzat personal, e un document al unei institutii din Romania. Duta sa mearga la DNA si apoi mai departe”, a declarat premierul Victor Ponta.

Fostul presedinte al CNAS Lucian Duta a declarat, pe de alta parte, ca a decis sa il dea in judecata pe premierul Victor Ponta pentru calomnie, aratand ca ii va cere acestuia despagubiri si va depune actiunea in cel mult doua zile.

"In privinta premierului Victor Viorel Ponta, m-am hotarat sa-l dau in judecata pentru calomnie. Din pacate, minciuna, prostia si incompetenta nu sunt incriminate de Codul penal. Practic, prin declaratiile presedintelui CNAS de azi, se adevereste ca proiectul antifrauda a fost blocat de Victor Ponta prin finul sau, fostul presedinte CNAS", a precizat Lucian Duta, care este membru in BPN al PDL, intr-o conferinta de presa.

El a spus ca se va consulta cu avocatii pentru a vedea ce ii va cere premierului, dar ca sigur ii va solicita despagubiri.

"Ii cer premierului Victor Viorel Ponta sa inceteze imediat cu presiunile inadmisibile asupra justitiei, sa inceteze imediat cu comenzile politice asupra DNA, care sunt demne de un procuror stalinist", a mai spus Duta.

Concluzia raportului Corpului de Control este ca Imprimeriei Nationale i s-a adus o paguba de 1,27 mil. euro, pentru ca nu s-au tiparit cardurile.

Pentru introducerea cardului electronic de asigurari de sanatate lucreaza 4 institutii: Casa Nationala de Sanatate, Ministerul Sanatatii, Imprimeria Nationala si Directia Generala de Pasapoarte din MAI.

Ministerul Sanatatii plateste pentru fiecare card in parte cate 2, 2 euro. CNAS lanseaza comanda si trimite Imprimeriei Nationale lista cu asiguratii pentru care se emite cardul. In medie, un milion pe luna. Iar Imprimeria Nationala produce cartelele goale cu CIP incorporat si le trimite pentru personalizare la MAI. Apoi se intorc la Imprimerie, se introduc in plicuri si se distribuie prin medicii de familie.