Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, secretarul de stat Adrian Pana si presedintele CNAS, Cristian Busoi, s-au intalnit, sambata, cu reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), cu care au discutat despre taxa clawback diferentiata, in contextul introducerii noii liste de medicamente compensate si noua modalitate de calcul a preturilor la medicamente, informeaza MS, intr-un comunicat de presa, informeaza Mediafax.

In cadrul intalnirii, ministrul Eugen Nicolaescu a spus ca doreste sa se ajunga cat mai rapid la un acord pentru acceptarea unei taxe clawback care sa acopere financiar noua lista de medicamente compensate si sa fie gasite unei solutii de creare a unui spatiu bugetar necesar pentru acoperirea TVA-ului pe lista de medicamente compensate.
Reprezentantii ARPIM au sustinut ca, in principiu, sunt de acord cu o taxa de clawback diferentiata si au prezentat mai multe propuneri.

Expertii Ministerului Sanatatii si specialistii din industria farmaceutica vor realiza, saptamana viitoare, mai multe simulari pe baza propunerilor ARPIM, astfel incat noua lista de compensate sa poata intra in vigoare la termenul stabilit, iar impactul pe bugetul aprobat sa fie neutru, a precizat sursa citata.

Conducerea Ministerului Sanatatii a mai convenit cu reprezentantii ARPIM ca, in cadrul intalnirii care va avea loc saptamana viitoare, sa analizeze si simularile referitoare la impactul creat pe o noua formula de calcul a pretului la medicamente, astfel incat sa poata fi pregatit in cel mai scurt timp actul normativ.

Ministrul Eugen Nicolaescu a sustinut ca, printr-un dialog constructiv, va putea intra in vigoare noua lista de medicamente compensate, astfel incat pacientii sa aiba acces la tratamente inovative. Noua lista de medicamente compensate ar trebui sa intre in vigoare la 1 aprilie, odata cu pachetul de servicii medicale de baza.

In prezent, toate companiile farmaceutice platesc catre stat o taxa de clawback care se ridica la aproximativ 14 la suta din cifra de afaceri (adica 14 la suta din totalul vanzarilor companiei). Taxa este platita numai de companiile producatoare de medicamente, insa taxa este calculata inclusiv pentru adaosurile de distributie si de farmacie pe care nu le incaseaza companiile producatoare de medicamente, atrag atentia producatorii de medicamente originale.

Companiile propun ca fiecare, indiferent daca este producatoare de medicamente originale sau generice, sa plateasca o taxa in functie de consumul individual pe care il determina in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Astfel, producatorii si importatorii de medicamente propun actualizarea nivelului de referinta pentru taxa clawback, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, introducerea calculului diferentiat al taxei clawback, bazat pe delimitarea medicamentelor in doua grupe, actualizarea imediata a listei medicamentelor compensate cu noi molecule concomitent cu introducerea unor acorduri pret/volum pentru aceste medicamente, cu buget suplimentar, si eliminarea adaosurilor distribuitorilor si farmaciilor din valoarea contributiei platite de producatori si identificarea unor masuri pentru distribuirea echitabila a poverii fiscale de-a lungul lantului de distributie a medicamentelor.

Asociatiile spun ca formula de calcul propusa autoritatilor este fara risc de crea deficit bugetar.

Presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Calin Galaseanu, spune ca doi din zece pacienti din Romania au fost tratati prin contributia producatorilor de medicamente. El preciza ca producatorii farma au acceptat aceasta taxa, dar problema este modul in care este calculata.

ARPIM cuprinde cele mai importante 28 de companii farmaceutice internationale producatoare de medicamente originale, prezente in Romania. Acestea realizeaza impreuna peste 70 la suta din valoarea pietei farmaceutice romanesti.