Eugen Nicolaescu a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca el, personal, nu este de acord cu verificarea la domiciliu a pacientilor aflati in concedii medicale si ca nu crede ca o alta idee avansata de predecesorii sai in fruntea ministerului, legata de coplata, ar fi realizabila in acest moment.

"Eu cu militia nu sunt de acord. Coplata - cred ca este o problema care trebuie discutata. In acest moment, din punctul meu de vedere, Romania nu este pregatita pentru o trecere la alt sistem care sa cuprinda coplata. Din punctul meu de vedere, desigur, dar decizia nu o iau singur, va fi o decizie politica. Va aduc aminte ca decizia politica, cand PNL si PSD erau in opozitie, a fost sa nu accepte coplata. Bun, acum PNL si PSD sunt la putere. Nu au rediscutat acest subiect, nu l-am rediscutat. In consecinta, nu va pot spune daca e o alta pozitie. (...) Dar eu cred ca trebuie facuta o analiza serioasa, parerea mea personala e ca Romania nu e pregatita pentru trecerea la un asemenea sistem de coplata, cand populatia in procent de, nu stiu, 70 este saraca, cand populatia nu are educatie sanitara si nu s-a facut nimic pentru asta, cand contractul-cadru este in continuare dezechilibrat din punctul de vedere al drepturilor si obligatiilor pacientilor si medicilor", a spus Nicolaescu, citat de Mediafax.

El a afirmat ca exista o serie de aspecte care trebuie rezolvate inainte de a se vorbi de introducerea sistemului de coplata. "Deci avem multe alte lucruri care, din punctul meu de vedere, ar trebui rezolvate inainte. Ca dupa aia sa vedem, exista un cadru in care putem discuta de coplata sau de o coplata mare sau de o coplata mica?", a spus el.

Nicolaescu a adaugat ca este nevoie de toate informatiile care sa ajute la luarea unei decizii corecte, rationale, acceptate de cetatean si de sistem.

"Ca, in fond si la urma urmei, de asta discuta, daca decizia este rationala sau nu. Daca este rationala, atunci este acceptata, daca e irationala, o sa fie criticata si respinsa si nu o sa-si produca efectele. Cred ca pana la urma orice facem trebuie sa facem o data cu ceea ce asteapta cetateanul si doi, cu ceea ce asteapta si sistemul. Si sistemul, in ciuda criticilor pe care toata lumea le face, are si el asteptarile lui. Si sistemul trebuie motivat ca din asteptarile sistemului care se realizeaza sa poata sa se nasca calitate. Ca de asta discutam pana la urma", a precizat ministrul.