Interesul pentru vaccinuri este atât de mare, încât au apărut și efectele negative: zvonurile, dezinformarea, știrile false.
Internetul abundă de mituri, iar unii se tem să se vaccineze. Specialiștii țin însă să îi liniștească.

Vaccinurile produse de Pfizer, Moderna și AstraZeneca sunt în prezent cele mai avansate vaccinuri anti-COVID din lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Sunt la finalul Fazei III de teste clinice. Cel dezvoltat de Oxford University şi
AstraZeneca a fost testat pe mai mult de 24 de mii de voluntari cu o eficienţă medie de 70%, dă imunitate la infecţia cu Sars-CoV-2 după 14 zile şi poate fi păstrat la frigider timp de 6 luni.

Compania Moderna a făcut testele clinice pe 30 de mii de persoane, iar eficienta declarată a fost de 94,5%. Eficiența înseamnă că aceşti oameni au dezvoltat anticorpi. La frigider rezistă 30 de zile şi la congelator până la 6 luni.

Serul celor de la Pfizer şi BioNTech a fost aplicat pe mai mult de 43.500 de voluntari şi eficiența a fost de 90 de procente cu anticorpi după două doze, dar la 28 de zile după prima injectare. Ca să ţină 6 luni ar trebui păstrat la temperaturi de -70 de grade. Preţurile pentru o doză sunt aici.

O lume întreagă urmărește aceste vaccinuri, companiile acestea sunt atât de mari și au protocoale atât de atent verificate de cele mai severe autorități în domeniu, încât presiunea această fantastică nu poate fi decât una benefică.

Nimeni nu-și permite erori, pentru că la acest nivel, cu atâta așteptare în lume, o eroare ar însemna o catastrofă, nu numai pentru acest ser, ci pentru vaccinare în general.

Continuarea pe www.stirileprotv.ro.