Pfizer, cu sediul central in New York, va plati 90 de dolari pe o actiune Hospira, in numerar, cu 39% peste pretul acestor titluri din 4 februarie. Grupul Pfizer a fost in cautarea unei achizitii dupa esuarea, anul trecut, a unei oferte de 120 de miliarde de dolari pentru preluarea companiei anglo-suedeze AstraZeneca, care ar fi fost cea mai mare din istoria sectorului farmaceutic.

Achizitia Hospira, companie din Lake Forest, Illinois, va adauga in portofoliul Pfizer o gama larga de medicamente generice injectabile sterile.

Hospira si partenerul sau sud-coreean Celltrion au dezvoltat o versiune biosimilara a medicamentului pentru artrita Remicade, care genereaza grupului Johnson & Johnson vanzari anuale de 7 miliarde de dolari, aprobata de autoritatile de reglementare europene in iunie 2013. Patentul de exclusivitate al Remicade expira in acest an pe mai multe piete europene.

Piata mondiala a medicamentelor injectabile sterile urmeaza sa ajunga la 70 de miliarde de dolari in 2020, anticipeaza Pfizer, in timp ce piata produselor biosimilare va atinge in acel an 20 de miliarde de dolari. Pfizer va finanta preluarea doua treimi in numerar si o treime prin emiterea de obligatiuni.

Vanzarile Pfizer au scazut cu 3% in trimestrul patru din 2014, la 13,1 miliarde dolari. In 2014, vanzarile au coborat cu 4%, la 49,6 miliarde de dolari.

In Romania, Pfizer a anuntat anul trecut investitii de 5,4 milioane de dolari in linia de ambalare a fabricii de suplimente alimentare Ferrosan, pe care o detine la Cluj-Napoca, urmand sa transfere aici produse din Danemarca si Italia.

Investitiile Pfizer vizeaza de asemenea extinderea spatiului de depozitare a materiilor prime, materialelor de ambalare si produselor finite. Finalizarea lucrarilor este estimata pentru finalul lunii martie a anului 2015.

In 2011, Pizer a cumparat, de la fondul Altor, compania daneza Ferrosan Consumer Healthcare, prezenta in Romania printr-o unitate de productie de suplimente alimentare si activitati de distributie la Cluj.

Producatorul american Pfizer ocupa locul cinci pe piata farmaceutica romaneasca, cu o cota de piata de 5,1% la jumatatea anului trecut, potrivit Cegedim.