In Irlanda, taxa pe companii este de 12,5%, fata de 35% in SUA. Allergan inca deruleaza majoritatea operatiunilor din New Jersey (SUA), scrie Agerpres.

Cele doua companii farmaceutice urmau sa anunte tranzactia miercuri dimineata, dupa ce Consiliul de Administratie al Pfizer a decis marti oprirea negocierilor, sustin sursele. Daca Pfizer ar fi preluat Allergan - producatorul Botox - ar fi devenit cel mai mare producator mondial de medicamente.

Marti, actiunile Allergan au scazut cu 15%, un indiciu ca multi investitori se asteptau la esecul tranzactiei. Titlurile Pfizer au urcat cu 2,1%.

In 2014, Pfizer a incercat fara succes sa preia producatorul britanic de medicamente AstraZeneca Plc, pentru 118 miliarde de dolari.

Preluarea Allergan de catre Pfizer ar fi dat nastere unui colos farmaceutic cu o valoare de piata de 330 miliarde de dolari si vanzari anuale de peste 60 de miliarde de dolari, devansand cu mult actualul numar doi de pe piata farmaceutica americana, Merck & Co, care realizeaza vanzari anuale de aproximativ 40 de miliarde de dolari.

Incepand din 2014, sectorul farmaceutic a trecut printr-un val de fuziuni si achizitii, in urma caruia marii producatori de medicamente si-au preluat rivalii mai mici, iar numarul producatorilor de medicamente generice s-a redus in urma consolidarii.