"Dificultatile din piata au inceput sa afecteze si cele mai puternice companii, iar prognoza ramane modesta la nivel de ansamblu pentru 2013, o crestere de 1,4% in lei insemnand probabil o scadere in euro sau dolari. Problema cea mai importanta nu este insa neaparat la nivelul companiilor, desi problemele companiilor s-au inmultit, ci la calitatea si disponibilitatea medicamentelor pentru pacienti, ca si a serviciilor medicale in general. Finantarea pietei prin claw-back nu este sustenabila, iar noile autoritati au dificila misiune de a gasi solutii atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu", a declarat, intr-un comunicat, Petru Craciun, director general al Cegedim Romania, preluat de Mediafax.

In lei, cresterea pentru anul trecut a fost de 8,3%, putin sub prognoza Cegedim de 8,9%, valoarea pietei atingand 11,71 miliarde lei.

"Reducerea ratei trimestriale de crestere de la 5,2% in trimestrul trei la 3,9% in trimestrul patru, combinata cu rata anuala de crestere de 8,3% in lei pentru intreg anul 2012, putin sub prognoza de 8,9%, arata clar tendinta de temperare a pietei farmaceutice, insa din cauza evolutiei constrangerilor si nu a nevoilor", a aratat Craciun.

Comparativ cu ritmurile de crestere din ultimele cinci trimestre, in ultimele trei luni din 2012 se remarca o stagnare in unitati (0,4%), o usoara crestere in zile de tratament (2,4%) si in valoare in lei (3,9%).

Potrivit Cegedim, piata are de suferit ca urmare a masurilor de scadere a sustinerii publice si de prelungire a termenelor de plata, numai o parte din pacienti putandu-se mentine la nivelul anterior de tratament.

Pe canale de distributie, ratele de crestere in euro au fost de 2,6% pentru farmacii (2,27 miliarde euro) si de 6,4% pentru spitale (356 milioane euro). Pe segmente, valoarea medicamentelor eliberate pe baza de reteta a fost cu 1,8% mai mare decat in 2011, de 1,89 miliarde euro, iar cea a produselor fara prescriptie a crescut cu 6,6%, la 375 milioane euro.

In ceea ce priveste topul principalelor zece corporatii, acesta este condus de compania Sanofi (inclusiv Zentiva si Sanofi-
Pasteur) cu vanzari de 978,3 milioane lei si o cota de 8,4%, urmata de Hoffmann La Roche, cu 884,9 milioane lei si 7,6% din piata, si Novartis, cu 747,5 milioane lei si o cota de 6,4% din piata.

Clasamentul primilor zece jucatori este completat de GlaxoSmithKline, Servier, Pfizer (inclusiv Wyeth), AstraZeneca, Merck & Co, Ranbaxy si Abbott, cu cote de piata cuprinse intre 5,4 si 3,4%.

In esalonul 11-20 se regasesc, in ordine, Antibiotice Iasi, KRKA, Johnson&Johnson, Teva, Bristol Myers Squibb, Menarini, Bayer, Labormed, Eli Lilly si Gedeon Richter, care au cote de piata cuprinse intre 2,5 si 1,4%.