Noua UPU are o suprafata de 1.000 de metri patrati si cuprinde subsol, parter si un etaj, proiectul fiind inceput in 2010. 

Valoarea totala a investitiei este de peste 12 milioane de lei, din care 10,6 milioane de lei de la Ministerul Sanatatii, pentru consolidarea vechii cladiri si constructia noua.  Alte fonduri pentru dotari cu aparatura, in valoare de 300.000 de euro, au fost alocate de la Banca Mondiala, iar mobilierul a fost achizitionat din contributia de 2% data Fundatiei pentru SMURD, respectiv 80.000 de lei.

In aproape un an, au fost deschise doua Unitati de Primiri Urgente noi, una la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, inaugurata anul trecut, si a doua la Spitalul Floreasca. 

Raed Arafat a adaugat ca in prezent sunt cinci Unitati de Primiri Urgente reorganizate si dotate la standarde europene de catre Ministerul Sanatatii, respectiv cele doua din Capitala si cate una la Spitalul Judetean Targu Mures, Spitalul Judetean Constanta si Spitalul Judetean Satu Mare. 

"Anul viitor sper sa pornim reforma la inca un UPU si reabilitarea la inca o Unitate de Primiri Urgente din Bucuresti, sa vedem care va fi. De asemenea, se incheie reabilitarea Terapiei Intensive de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, care urmeaza sa se finalizeze curand. Avem si multe alte proiecte mici de reabilitare pentru alte sectii decat urgenta. Pentru noua UPU au inceput angajarile, astfel ca va exista personalul necesar", a mai spus ministrul Sanatatii. 

Unitatea de Primiri Urgente inaugurata luni are, pe langa spatiile dedicate bolnavilor, un departament pentru simulare clinica, sala de curs si Sistemul National Unic pentru Apel de Urgenta.