După această tranzacţie, grupul nipon va ajunge în topul celor mai mari zece producători mondiali de medicamente, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

După mai multe luni de abordări fără succes, Takeda a reuşit să obţină sprijinul Consiliului de administraţie al Shire după ce a majorat partea de numerar a ofertei sale.

Conform termenilor unui acord anunţat marţi, acţionarii Shire vor primi 30,33 dolari în numerar şi fie 0,839 noi acţiuni Takeda fie 1,678 ADS-uri Takeda pentru fiecare titlu pe care îl deţin, adică echivalentul a 48,17 lire sterline pe acţiune. Acţionarii Shire ar urma să deţină aproximativ jumătate din grupul rezultat în urma fuziunii cu Takeda.

"Portofoliul complementar de produse al Shire precum şi angajaţii experimentaţi vor accelera transformarea noastră într-o companie mai puternică", a declarat directorul general de la Takeda, francezul Christophe Weber.

Dacă această tranzacţie se va finaliza cu succes, va fi cea mai mare achiziţie externă derulată vreodată de o companie japoneză şi totodată va propulsa Takeda pe poziţia a opta în topul marilor producători mondiali de medicamente, cu vânzări combinate de aproximativ 30 de miliarde de dolari, fiind pentru prima dată în istorie când o companie niponă va face parte din top 10.

Potrivit firmei de cercetare de piaţă KEN Pharma Brain în anul 2016 Takeda s-a plasat pe locul 17 în topul celor mai mari producători mondiali de medicamente iar Shire a ocupat locul 22.

De asemenea, preluarea Shire de către Takeda va constitui cea mai importantă operaţiune de fuziuni şi achiziţii încheiată în industria farmaceutică mondială după 2000.