Trei dube pline cu politisti si procurori au descins la sediul clinicii Med New Life din centrul Capitalei. Managerul, medicii si asistentele de aici se aflau in vizorul autoritatilor de mai bine de doi ani, timp in care anchetatorii au adunat dovezi potrivit carora in spatele usilor inchise aveau loc tranzactii cu ovule pe bani grei. In total, 11 oameni ar fi implicati in acest caz. La audieri au fost adusi insa 30 de angajati si colaboratori, romani si israelieni.

La clinica specializata in reproducerea asistata ar fi ajuns zeci de tinere, de regula, studente din provincie. Ca sa-si vanda ovocitele, ar fi fost tentate cu sume cuprinse intre 600 si 800 de euro, pentru ca mai apoi ovulele sa fie vandute pentru sume cuprinse intre 3.000 - 4.000 de euro unor cupluri care nu pot avea copii.

In paralel, ies la iveala si marturii socante ale fostelor donatoare. Liliana, de exemplu, racolata in 2009, a ajuns pe masa de operatie mai mult moarta decat vie. Tinerei de 26 de ani i-au fost extirpate ovarele, spune ea din cauza procedurilor la care a fost supusa.

Posibilul trafic de ovule a fost demascat si de o ancheta a stirilor Pro TV.

In Romania, legislatia permite prelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana si transplantul acestora, doar in mod gratuit, fara dobandirea de foloase materiale. Daca vor fi gasiti vinovati, reprezentantii Med New Life risca de la 3 la 10 ani de inchisoare.