Americanii detin 45% din actiunile Alliance Boots si au optiunea de a cumpara restul actiunilor in perioada februarie-august anul urmator, potrivit The Telegraph. 

O eventuala tranzactie ar evalua compania britanica de distributie de produse farmaceutice si de ingrijire personala la 10,5 miliarde de lire sterline. 

Walgreens vrea ca achizitia sa aiba loc mai devreme de luna februarie, cand incepe perioada in care ar putea depune oferta, scrie The Telegraph. 

Tranzactia este atractiva pentru compania americana, intrucat i-ar permite sa-si mute sediul fiscal in Marea Britanie sau Elvetia si sa economiseasca astfel miliarde de dolari la plata taxelor.  Walgreens plateste in SUA un impozit de 37,5%, fata de rata de 20% a Alliance Boots in Marea Britanie. 

Compania americana se pare ca accelereaza preluarea la presiunea unui grup de investitori fonduri de hedging, scrie The Telegraph.  Reprezentantii celor doua companii au refuzat sa comenteze asupra devansarii termenului privind preluarea. 

Alliance Boots a preluat in 2010 controlul companiei germane ANZAG, proprietarul pachetului majoritar la distribuitorul de medicamente Farmexpert, iar la finele lunii ianuarie 2013 a anuntat achizitia integrala. 

Distribuitorul de medicamente Farmexpert a raportat in anul financiar 2012/2013, incheiat la 31 martie, venituri de 375 milioane lire sterline (443 milioane euro), reprezentand o scadere cu 1,1% fata de anul anterior, potrivit datelor grupului britanic. 

Farmexpert ocupa locul doi pe piata distributiei de medicamente din Romania, concurand cu firme precum Mediplus, Farmexim, Fildas si Polisano. 

Alliance Boots este prezent in peste 25 de tari si a avut anul trecut venituri de 22,4 miliarde lire sterline.