Acordul, care trebuia sa expire la 30 martie, se va incheia acum la 30 iunie.

"Extinderea, ceruta de autoritatile romane, le va oferi timpul de implementare a masurilor necesare pentru finalizarea evaluarilor a saptea si a opta in cadrul acordului. Prelungirea va asigura mai ales o oportunitate pentru reducerea arieratelor autoritatilor centrale si locale, precum si pentru luarea de masuri pentru imbunatatirea guvernantei companiilor de stat", se arata intr-un comunicat al FMI, citat de Mediafax.

Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE de 5 miliarde de euro, fonduri care sunt accesate doar in caz de necesitate. In luna ianuarie o misiune comuna a expertilor internationali a negociat cu Guvernul mai multe masuri de reforme structurale si privatizari care ar urma sa fie implementate pana in luna mai pentru ca intelegerea sa poata fi incheiata, cu o intarziere de trei luni fata de programul initial.

Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa incheie un nou acord cu FMI in vara acestui an. FMI a intrerupt misiunile de evaluare dupa luna septembrie a anului trecut, motivand ca doreste sa discute bugetul pentru 2013 doar cu executivul rezultat dupa alegerile parlamentare din luna decembrie.

Actualul acord a fost parafat in primavara anului 2011, odata cu inchiderea intelegerii incepute in 2009.