Potrivit unui comunicat remis presei, comisarul pentru Politici Regionale, Corina Cretu, i-a recomandat, marti, la Bruxelles, ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, sa se implice activ in lucrarile task force-ului creat pentru a ajuta statele membre cu probleme de absorbtie.

"Suntem gata sa facem tot ce tine de noi pentru a va ajuta sa investiti cat mai multi bani in lunile care au mai ramas din perioada 2007 – 2013, dar avem nevoie sa veniti in intampinarea noastra cu cele mai bune si mai eficiente solutii pentru a face acest lucru", a precizat Corina Cretu, in cadrul unei intrevederi cu ministrul roman.

Una dintre solutiile pentru care comisarul roman si-a exprimat sustinerea este finantarea retroactiva a proiectelor.

"Vreau sa intelegeti ca este un efort foarte mare pentru Comisie sa analizeze si sa avizeze aceste proiecte intr-un timp atat de scurt si ca nu incurajam aceasta practica in viitor, dar avem toata bunavointa de a recurge si la aceasta ultima solutie pentru a ajuta statele membre sa utilizeze o parte cat mai mare din fondurile ramase. Cu totii ne dorim sa atingem obiectivele stabilite de comun acord intre Romania si Comisie", a afirmat oficialul CE.

Totodata, Corina Cretu a subliniat importanta folosirii instrumentelor financiare in implementarea politicii de dezvoltare regionala.

"Instrumentele financiare reprezinta viitorul fondurilor de coeziune. Cu ajutorul lor, putem face de zece ori mai mult, cu aceeasi bani. Ma astept ca Romania sa inteleaga aceasta oportunitate si sa dubleze ponderea instrumentelor financiare in perioada 2014–2020", a mai spus comisarul pentru Politici Regionale.

De asemenea, comisarul l-a incurajat pe Eugen Tedorovici sa sprijine implementarea Initiativei pentru IMM-uri in Romania.

"Romania are sansa de a da un exemplu si altor state membre prin implementarea Initiativei pentru IMM-uri. Am sa scriu Guvernului de la Bucuresti si am sa recomand sa acorde intreaga sustinere acestei Initiative", a subliniat Cretu.

Pe 19 ianuarie, comisarul european Corina Cretu a declarat ca a trimis echipe DG Regio in cele 8 tari, printre care si Romania, cu o rata de absorbtie mai mica de 60% pentru a le ajuta, dar a subliniat ca este greu de crezut ca in 11 luni se va face ceea ce nu s-a facut in 7 ani. La sfarsitul anului 2014, rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a fost de 51,81%.