"Este o mare bucurie pentru mine sa ma aflu la Bucuresti in aceasta noua calitate de comisar european pentru Politica Regionala. Este prima mea saptamana de lucru si, dupa prima sedinta a Colegiului de Comisari de miercuri, am ales sa vizitez doua tari importante pentru regiune. Ieri am fost in Polonia, care este principalul beneficiar al politicii de coeziune, si acum in Romania. Imi face mare placece sa stau de vorba cu ministrii pentru a identifica care sunt problemele si cum putem ajuta si sigur sa vizitam unele proiecte care reprezinta un succes. De pilda maine voi vizita centrul de cercetare de la Magurele, care implica 40 de institutii si 13 state membre ale UE si cred ca e un succes perntru cercetarea romaneasca", a declarat, vineri, comisarul Corina Cretu, citata de Mediafax.

Corina Cretu a precizat ca s-a angajat in fata Parlamentului European sa faca tot ce poate "pentru a ajuta statele membre sa creasca cota de absorbtie", astfel ca a avut "chiar din prima zi" intalniri si discutii telefonice cu mai multi ministri din statele UE.

"Intentia mea este sa avem rezultate cat mai rapide, sa fim cat mai pragmatici", a spus Corina Cretu, amintind faptul ca in cazul Romaniei a aprobat solicitarea ca salariile persoanelor din sistemul de management al fondurilor europene sa fie suportate integral de CE, nu doar sporul de 75%.

Corina Cretu a afirmat ca in orasele si regiunile din Romania se poate vedea ce inseamna politica de coeziune si ca "aproape 50% din investitiile publice din Romania au fost facute cu bani europeni" in ultimii ani.

In ceea ce priveste fondurile inca neinvestite din perioada 2007-2013, Cretu a dat asigurari ca autoritatile romane au sprijinul sau pentru a incheia toate proiectele incepute, mai ales cele din domeniul transporturilor.

Cretu a declarat ca, pentru Romania, CE a identificat "cateva nevoi stringente" in perioada 2014-2020. "Este vorba de promovarea competitivitatii si a dezvoltarii locale, de crearea de locuri de munca, reducerea inegalitatilor prin programe de incluziune sociala, dezvoltarea infrastructurii, cresterea eficientei energetice si protectia mediului", precum si sprijinirea afacerilor mici pentru a deveni stabile si orientarea catre cercetare si inovare "pentru a opri exodul de creiere catre tari mai dezvoltate, a explicat comisarul european.

Ea a avertizat ca "abandonul scolar este una dintre cele mai ingrijoratoare probleme ale Romaniei", chestiune care ingrijoreaza si CE, si si-a exprimat speranta ca Bucurestiul va putea sa-si respecte angajamentul de a reduce rata abandonului scolar pana la 11,3%, in 2020.

O alta prioritate identificata de CE este dezvoltarea infrastructurii, "inclusiv conectarea comunitatilor izolate nu numai prin drumuri ci si prin conexiunea la internet", a spus Corina Cretu.

"Sunt convinsa ca Romania are capacitatea de a se mobiliza si de a face performanta chiar in ciuda unui start mai dificil", a conchis Cretu, aflata la prima vizita in Romania in calitate de comisar pentru Politica Regionala.

Comisarul european a mai spus ca a identificat la Ministerul Dezvoltarii Regionale "dificultati si intarzieri birocratice" pe Programul Operational Regional, astfel ca va trimite de luni specialisti la minister pentru integrarea observatiilor CE.

"Dorinta mea e ca in viitorii cinci ani in toate statele membre sa dam in principal vesti bune. Toate statele membre au nevoie de aceste vesti, care, de fapt, se vor reflecta in dezvoltarea economica si crearea de locuri de munca. Noi, doar CE, nu vom putea aduce aceste vesti bune singuri. Avem nevoie de ajutorul statelor membre pentru ca responsabilitatea pana la urma este a statelor membre", a mai afirmat oficialul european.

Comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, viziteaza Romania vineri si sambata.