"După discuţii foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile şi patru nopţi de negociere, am obţinut pentru România o sumă impresionantă - 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de ştiut că o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică", a declarat Iohannis, la Bruxelles, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European.

Şeful statului a adăugat că pentru punerea în practică a planului pentru bugetul comunitar multianual 2021 - 2027, Guvernul Orban lucrează de la începutul anului. "În cel mai scurt timp, va fi finalizat, pentru a fi pregătiţi să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de o vreme bună deja la planul naţional de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică", a spus Iohannis.

El a descris finanţarea obţinută de România drept "un rezultat frumos". "Este o zi importantă pentru România, o zi importantă pentru proiectul european şi vom merge mai departe, fiindcă aceşti bani trebuie folosiţi pentru reconstrucţia României", a punctat el.

Orban: România va beneficia de sume de care nu a beneficiat niciodată

După declaația președintelui, premierul Ludovic Orban a spus că România va primi, în următorii ani, sume de bani de care nu a beneficiat niciodată, aproape 80 de milioane de euro.

"Viitorul sună bine pentru România şi pentru Europa. După zile de negocieri febrile a ieşit fumul alb şi Consiliul European a luat deciziile mult aşteptate de cetăţenii ţărilor din UE. Mulţumită eforturilor deosebite duse de domnul preşedinte Iohannis România va beneficia în următorii ani de sume de care nu a beneficiat niciodată, aproape 80 de miliarde de euro. Odată decizia luată, noi va trebui să accelerăm toate procedurile pentru pregătirea Acordului de parteneriat privitor la bugetul UE 2021-2027", a afirmat Orban.

Plan istoric pentru relansarea Europei, după pandemie

Liderii statelor UE, reuniţi la Bruxelles începând de vineri, au aprobat în noaptea de luni spre marţi un plan istoric menit să susţină economia europeană afectată de criza coronavirusului, plan care se bazează pentru prima oară pe o datorie comună.

Pentru a susţine economia europeană care trece printr-o recesiune istorică, planul prevede un fond de 750 miliarde euro, care ar putea fi împrumutaţi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare.

Acest fond include subvenţii în valoare de 390 miliarde euro, care vor fi alocate statelor celor mai afectate de pandemie. Aceasta va fi datoria comună ce trebuie rambursată de Cei 27.

Această emitere a datoriei comune, o premieră, se bazează pe o propunere franco-germană, care a suscitat o opoziţie din partea grupului ţărilor 'frugale', susţinute de Finlanda.

În afara acestor subvenţii, 360 miliarde euro vor fi disponibile pentru împrumuturi, rambursabile de ţările solicitante.

Planul este sprijinit de bugetul multianual al UE (2021-2027), care prevede 1.074 miliarde euro, ceea ce înseamnă 154 miliarde euro pe an.