El a amintit ministrilor, in sedinta de miercuri a Guvernului, ca le-a comunicat parlamentarilor, in discursul sustinut luni in Camera Deputatilor, ca unul dintre obiectivele Guvernului pentru actuala sesiune parlamentara este modificarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice.

"La fondurile europene, mi-am asumat ca trimitem in aceasta sesiune pachetul legislativ cu ahizitiile. E o catastrofa nationala ce se intampla cu achizitiile, ani de zile stam: CNSC, Curte de Apel, se retrimite si nu ajunge «cutitul» din 31 decembrie la os si noi tot suntem in contestari. Proiecte de sute de milioane de euro care de doi ani, de trei ani se plimba intre instanta, CNSC si autoritatile contractante", a spus Ponta ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in sedinta de miercuri a Guvernului.

Pe parcursul anului trecut, premierul Ponta a criticat de mai multe ori activitatea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), sustinand ca institutia blocheaza licitatiile publice, iar seful institutiei, Bogdan Lehel, este prieten cu liderii PDL Vasile Blaga si Elena Udrea.

El anunta ca Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitatii oprite de CNSC si ca va explica si Comisiei Europene necesitatea unei astfel de masuri.

In replica, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a transmis atunci, printr-un raport de activitate, ca, in 2012, a pronuntat decizii in cadrul unor licitatii cu o valoare estimata de 13,8 miliarde euro, iar 98,1% din decizii au ramas definitive si irevocabile dupa contestarea la Curtea de Apel.

Ministerul Justitiei a incercat insa infiintarea unei instante speciale pentru contestatii, dar care nu a mai fost creata, fiind nevoie de judecatori specializati, iar Guvernul a intentionat sa impuna o taxa la contestarea licitatiei, dar Comisia Europeana nu a acceptat modificarea procedurii de contestatie a licitatiilor publice.

In luna iunie a anului trecut, Guvernul a decis totusi ca firmele care contesta rezultatul unei licitatii publice sa fie obligate sa constituie o garantie financiara "de buna conduita", reprezentand 1% din valoarea estimata a contractului contestat, care va fi retinuta integral in care contestatia formulata este respinsa.

Aceasta prevedere a fost declarata insa neconstitutionala la 15 ianuarie acest an, de catre Curtea Constitutionala.