”Estimarile noastre sunt ca rata de absorbtie va depasi 90%. Pierderile le estimam la doua miliarde de euro, in special din perioada 2007-2011”, a declarat Corina Cretu in cadrul unei intalniri pe care a avut-o cu membrii comisiilor parlamentare de afaceri europene, adaugand ca ”nu stam foarte prost” tinand seama ca este primul exercitiun bugetar al UE la care Romania a fost parte.

Cretu a spus ca, in contextul discutiilor legate de viitorul Uniunii Europene, exista posibilitatea ca nivelul fondurilor de coeziune sa fie redus pe viitor, un motiv suplimentar pentru Romania sa intensifice eforturile pentru absorbtia fondurilor alocate pentru exercitiul bugetar 2014-2020.

Ea a avertizat ca, pe viitor, orasele vor avea resposabilitati mai mari in problematica fondurilor europene, motiv pentru care este nevoie ca municipiile resedinta de judet sa fie capabila sa elaboreze proiecte. Printre motivele nivelului redus al absorbtiei in intervalul 2014-2020, Cretu a invocat ”slaba capacitate administrativa si lipsa de expertiza pentru elaborarea de proiecte de calitate, de proiecte mature”.

Cretu: Mai sunt 250 de milioane de euro pentru sistemul sanitar, dar nu sunt proiecte

Corina Cretu a mai spus ca sistemul sanitar din Romania ar putea beneficia de 250 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru modernizarea unitatilor sanitare, insa pana acum nu au fost elaborate proiectele de absorbtie

Cretu a atras atentia asupra nevoii de elaborare de proiecte daca Romania vrea sa utilizeze cele 400 de milioane de euro pe care Uniunea Europeana i-a alocat, in exercitiul bugetar 2014-2020, pentru sistemul sanitar din tara noastra.

Mai avem bani la dispozitie pentru 280 de modernizari de spitale si unitati sanitare pentru care nu avem proiecte pana la aceasta ora. Suma totala este de aproape 400.000.000 euro pentru sistemul sanitar, dintre care doar 150.000.000 euro sunt pentru cele trei spitale regionale. Pentru restul nu avem proiecte si acest lucru trebuie sa-l discutam cu Ministerul Sanatatii”, a declarat Corina Cretu.

Ea a cerut unitatilor sanitare din Romania care au nevoie de modernizari sa depuna proiecte de accesare a fondurilor europene. Cretu a mai spus ca inca nu a fost trimisa Comisiei Europene harta nevoilor in domeniul infrastructurii sanitare, o situatie similara existand si in ceea ce priveste harta nevoilor privind deseurile. ”Avem cinci conditionalitati ex ante din 25 care nu sunt indeplinite”, a spus Cretu.

In ce priveste construirea celor trei spitale regionale, Corina Cretu s-a declarat increzatoare ca lucrarile vor incepe in 2018.

”Am inteles ca s-a incheiat contractul pentru cele trei studii de fezabilitate pentru spitalele regionale din Cluj, Craiova si Iasi cu Banca Europeana de Investitii. Studiile vor dura 6-8 luni dupa care vor trebuie lansate procedurile de licitare. Din cate m-au informat cei din serviciile mele, mi-au spus ca sunt optimista daca vor incepe lucrarile in 2018, dar sunt proiecte de infrastructura care necesita timp”, a spus Cretu.

In ce priveste nivelul redus al absorbtiei fondurilor europene de catre Romania in acest exercitiu bugetar al UE, Cretu a spus ca intarzierile in acreditarea institutiilor de management nu constituie o explicatie suficienta. ”Ma intereseaza sa aflu de ce merge asa de incet rata de contractare (...) Pentru mine indicatorii sunt rata de contractare si cat se plateste. Aceste lucruri le voi discuta cu Guvernul”, a conchis Corina Cretu.

Comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, face o vizita in Romania in cursul acestei saptamani, ea avand programata pentru joi o intrevedere cu premierul Sorin Grindeanu.