"Nu este prima oara cand apar astfel de probleme. Chiar daca a fost vorba despre granturi mici de 500.000 de euro, pe principiul primul venit-primul servit, nu este normal ca sistemul sa nu functioneze", a declarat Varujan Pambuccian (foto).

El a mai spus ca in zilele urmatoare va strange probe, va cauta un avocat si va sesiza DNA. "Asta daca nu se autosesizeaza institutia. cum ar fi normal. Vorbim totusi de fonduri europene", a adaugat deputatul.

Pambuccian a mai aratat ca, potrivit informatiilor pe care le-a primit, de mentenanta site-ului pe care sunt depuse proiectele se ocupa firma TeamNet, care face parte din grupului Asesoft.

"Nu este normal ca la un contract de 21 de milioane de euro cat costa serviciile lor de mentenanta sa nu fie in stare sa asigure functionarea corecta a plaftormei", a mai comentat deputatul.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, niciunul din reprezentantii firmei nu a putut fi contactat.

Proiectele depuse au fost anulate

Desi, astazi, in primele trei ore de la deschiderea sesiuniii de aplicare au fost depuse circa 2.500 de schite de proiecte, cei de la Autoritatea de Management pentru Programul de Dezvoltare a Resurselor Umane (AMPOSDRU) le-au anulat, potrivit unui comunicat de presa trimis in cursul zilei de luni.

Mai mult, acestia recunosc ca nu e prima data cand au aparut nereguli la functionarea site-ului, insa mentioneaza ca au cerut de mai multe ori companiei care asigura mentenanta sa mareasca latimea benzii de internet pentru ca mai multi utilizatori sa poata accesa portalul in acelasi timp.

Chiar si asa, Pambuccian, fost presedinte al Comisiei pentru IT din Camera Deputatilor, spune ca problemele sunt mult mai grave si nu ca se poate ca un program sa nu "suporte 2.500 de IP-uri simultan".

De implementarea aplicatiei Actionweb (care permite inregistrarea dosarelor) se ocupa firma Archidata.

In vara acestui an, reprezentantii Coalitiei ONG-uri pentru fonduri structurale au aratat ca aceasta aplicatie functioneaza defectuos si in ciuda numeroaselor atentionari, autoritatile nu au remediat deficientele aparute.

Comisia Europeana a blocat o parte din fondurile pe resurse umane

De altfel, in februarie, in urma unor verificari ale Comisiei Europene, au fost "suspendate temporar" rambursarile pentru Romania pe Programul Dezvoltarea Resurselor Umane, acestea fiind ulterior deblocate.

Motivul suspendarii a fost din noua "functionarea defectuoasa a sistemului de inregistrare a dosarelor". De altfel, si Cristina Iova, sefa autoritatii pentru gestionarea fondurilor europene pe segmentul de resurse umane, a fost demisa din cauza acestor probleme la inceputul anului 2010.