"Avem 26% absortie anul acesta, la fel au peste 2,5 miliarde de euro in Romania in acest an, mai mult decat intreaga perioada 2007 – 2012. Este o suma foarte importanta, pana la finalul anului vor mai intra inca jumatate de miliarde euro, deci undeva la 3 miliarde. Tinta de absortie va depasi 30%, deci sunt cifre, sunt cresteri care nu pot fi contestate", a afirmat Eugen Teodorovici, precizand ca este vorba de cifrele Comisiei Europene, noteaza Mediafax.

El a mai precizat ca "din pacate" discutia cu privire la extinderea cu un an de zile a termenului pentru cheltuirea fondurilor europene "se afla in impas" si Romania risca sa piarda 2,3 miliarde de euro. 

Ministrul a precizat ca are inca „sperante” ca in luna noiembrie a acestui an se va lua o decizie pozitiva pentru extinderea acestui termen.  El a mai mentionat ca incepand cu anul 2014 cadastrul pentru zona rurala va fi realizat din bani europeni, iar in cazul cadastrului urban se va opta pentru proiecte de concesiune sau parteneriat public-privat. 

In plus, Teodorovici a precizat ca urmatorul cadru financiar pe fonduri europene poate fi inceput inca din debutul anului viitor, deoarece toate proiectele depuse care au fost aprobate dar nu au finantare vor incepe efectiv implementarea si finantarea se va realiza din urmatorul cadru financiar.  El a mentionat ca decizia in acest sens se va lua in zilele urmatoare la nivelul Guvernului.

"Deci, practic nu se vor irosi banii pe care dumneavoastra i-ati cheltuit pentru studii de fezabilitate, pentru proiecte tehnice si pentru alte astfel de documentatii. Deci, toate aceste proiecte depuse deja pe actualul cadru financiar sa inceapa, iar finantarea sa se faca din urmatorul cadru financiar, astfel Romania inca din 2014 sa aiba un nivel de absortie destul de ridicat", a explicat ministrul.