Sandra Ortega Mera a mostenit peste 90% din averea mamei, Rosalia Mera, dupa ce aceasta din urma a decedat in august. Preluarea s-a facut abia acum, iar sursele care au vorbit despre acest subiect pentru Bloomberg au dorit sa ramana anonime, pentru ca detaliile nu au fost inca facute publice.

Ortega Mera, in varsta de 45 de ani, are acum o avere neta de 7,3 miliarde de dolari, potrivit Indexului Bloomberg al miliardarilor, si este a 182-a cea mai bogata persoana din lume. Mera este totodata si al doilea cel mai mare actionar in cadrul Rosp Corunna, care controleaza 5,1% din Inditex.

Tatal Sandrei este al treilea cel mai bogat om de pe planeta. El detine 59% din Inditex si are o avere neta estimata la 65,9 miliarde de dolari.

Inditex include in portofoliul sau branduri precum Zara, Pull&Bear sau Bershka, si are deschise peste 6.000 de magazine in intreaga lume. Venitul net al companiei a urcat cu cel putin 10% in fiecare din ultimii trei ani, ceea ce a facut ca valoarea actiunilor sale sa se dubleze, potrivit Bloomberg.

Firma este cunoscuta pentru producerea unor colectii inspirate de pe podiumurile de defilare, pe care le aduce apoi in magazine la preturi accesibile. Inditex mizeaza mai nou pe o expansiune in Asia, care sa o faca mai putin dependenta de piata din Europa. Compania a anuntat ca va deschide pana la 100 de magazine pe an in tara, in urmatorii cativa ani. In prezent, Inditex controleaza 400 de magazine in China.

“Inditex este un retailer vestimentar exceptional. Are un format consacrat, de inalta calitate, continuitate in executie, crestere globala structurata si este un model de operare sustenabil”, spune analistul Ben Spruntulis, de la Exane BNP Paribas, cu sediul in Londra.

Ortega Mera a trecut in randul miliardarilor in octombrie 2012, cand i-a fost confirmata pentru prima data detinerea a 14% din compania de holding. Purtatorul de cuvant al acesteia a refuzat sa dea detalii cu privire la situatia financiara.

Rosalia Mera a pus bazele Inditex impreuna cu sotul sau, Amancio Ortega, in 1963, iar cei doi aveau sa deschida primul magazin Zara 12 ani mai tarziu. Au divortat insa in 1997, cu patru ani inainte de prima oferta publica a companiei. Rosalia a murit pe 14 august, in urma unei hemoragii cerebrale, in timp ce se afla in vacanta cu fiica sa, pe insula Menorca.