Aflat in afara legii (donarea de organe, prin definitie, se face gratis, catre membrii familiei sau prieteni, care au nevoie de un transplant pentru a-si salva viata), comertul cu parti ale corpului a devenit o afacere si exista deja limite minime si maxime de preturi cu care acestea pot fi vandute.

Publicatia americana Business Insider prezinta o lista cu cinci parti ale corpului care se vand in mod frecvent si preturile practicate:

Sange – intre 30 si 50 de dolari

Substanta fara de care nicio fiinta vie nu poate trai si pe care cercetatorii nu au reusit inca sa o refaca in laborator, sangele este unul dintre cele mai de pret lucruri de pe pamant.

Cu toate acestea, oamenii i-au gasit un pret: bancile de sange dau intre 30 si 50 de dolari pentru 200 de mililitri de sange.

In spitale, insa, donarea de sange se face gratuit si aproape peste tot in lume exista campanii de incurajare pentru donarea de sange.

In Romania, donarea de sange este rasplatita cu tichete de masa sau cu abonamente de transport gratuite pe mijloacele de transport in comun.

Par – pana la 1.000 de dolari

V-ati gandit vreodata ca parul pe care il lasati o data la cateva luni intr-un salon de coafura poate sa va imbogatasca? Nu chiar orice fel de par, dar cel cat mai lung si cat mai des si nevopsit poate aduce vanzatoarei (sau vanzatorului) castiguri de pana la 1.000 de dolari.

Pentru ca parul nu poate fi folosit pentru transplant, acesta este la mare cautare in industria perucilor. Accesorii folosite fie pentru ca sunt la moda si ajuta la schimbarea “look-ului”, fie acolo unde exista probleme de sanatate din cauza carora bolnavii si-au pierdut podoaba capilara, perucile din par natural sunt la mare cautare si sunt foarte scumpe.

Si pentru ca tranzactiile sa se faca mai usor, pe internet au aparut o multime de site-uri care cumpara par uman.

Piele – pana la 10.000 de dolari

Pielea este, ca si sangele, o parte a corpului fara de care omul nu poate trai. Si desi cercetatorii au reusit sa “creasca” piele in laborator, transplanul de la om la om este cel mai sanatos.

Recent, insa, in America a aparut o noua afacere: inchirierea diferitelor prti ale corpului pentru reclama. Asa se face ca o tanara mama singura si-a inchiriat fruntea cu 10.000 de dolari, pe care si-a tatuat adresa web a unui cazinou online.

Evident, pentru pielea tatuata, plata este mai putin consistenta, in cazul in care se doneaza piele in scopuri medicale.

Rinichi – pana la 10.000 de dolari

Omul poate trai foarte bine doar cu un singur rinichi. Poate acesta este motivul pentru care rinichii sunt, probabil, organele cele mai vandute in toata lumea. Din nefericire, s-au creat adevarate retele de trafic de rinichi, iar romanii nu sunt straini de ele. Cele mai multe si mai raspandite retele de trafic iau nastere in tarile sarace, unde vanzarea de organe este, uneori, singura sursa de castig.

In ultima vreme, insa, nu doar saracia a dus la aceste gesturi extreme. Recent, un adolescent din China si-a vandut un rinichi pentru a-si cumpara produse Apple.

Uter – intre 20.000 si 25.000 de dolari

Folosirea unei mame surogat este un subiect controversat, atat in SUA, cat si alte parti ale lumii. Nu exista o legislatie clara in domeniu, astfel incat, din dorinta de a avea un copil, femeile care nu pot duce o sarcina la termen ar plati oricat pentru ca altcineva sa o faca in locul lor.

In acest context, a aparut o noua “industrie” cu organe, unde preturile se situeaza undeva intre 20.000 si 25.000 de dolari. Prostituatele isi inchiriaza cel mai des corpul pentru astfel de practici.

Pe langa ilegalitatea acestei practici, apare si o problema legata de moralitate. De cele mai multe ori femeile care au purtat copiii nu mai vor sa-i dea parintilor biologici, considerand ca faptul ca i-au purtat 9 luni le transforma in mamele lor. Tocmai de aceea, subiectul este unul foarte controversat si nu se poate elabora cu usurinta o legislatie in domeniu care sa tina cont de toate aceste aspecte.

Intregul corp – pana la 1.000 de dolari de persoana

Spitalele si cercetatorii nu recomanda ca testele la medicamente sa se efectueze pe oameni, de aceea este ilegal sa se dea bani pentru a gasi cobai umani. Si totusi, acest lucru se intampla si multi oameni isi risca viata pentru a castiga cativa bani.

Intrebarea este daca merita. In oricare dintre situatiile prezentate mai sus pot aparea complicatii medicale care pot duce la pierderea vietii.