Traditia cizmelor de calarie produse acum si la Sibiu a inceput in 1850 in Olanda. Firma infiintata atunci si-a cucerit clientii si, de cativa ani, si-a mutat toata productia la noi, unde a gasit mana de lucru ieftina si oameni harnici.

"Introducem comanda in calculatorul acestei masini, cu ajutorul unui stick descarcam comanda dupa care cautam modelul dorit, il gasim aici, selectam tiparele, le asezam pe piele, apoi taiem", spune Sorin Tint, confectioner incaltaminte.

Daca pana acum erau preferate modele clasice, doamnele comanda mai nou cizme cu pietre pretioase ori cristale Swarovski. "Se asambleaza, se monteaza accesorii necesare - fermoar, cristale/se ung, se captusesc, se coase si se face fata gata pentru montaj. Deocamdata lucram doar cu cristale Swarovski", spune Livia Boborodea, sef productie.

Printre clienti se numara case regale, campioni mondiali la calarie, dar si iubitorii acestui sport din lumea intreaga pana in Taiwan sau Columbia.

Olandezii nu sunt singurii care au venit la Sibiu, ca sa faca bani din incaltaminte. Doamna Donatella, de exemplu, si-a mutat afacerea din Italia. Creeaza orice model, de la sandale pana la cizme, numai pentru femei si in mare parte, pentru export.