Pe de altă parte, nu scapă de aglomeraţia de la instituţiile statului. De regulă, atunci când vin, mulţi dintre ei îşi schimbă buletinul, paşaportul sau permisul de conducere.

La Direcţia pentru Evidenţa Polulatiei din Timişoara, în luna august, vin zilnic între 300 şi 400 de persoane - adică cu 20, chiar 30 la sută mai multe decât în alte periode.

Un român care are o afacere în Marea Britanie spune că atunci când vine în ţara îşi petrecere o mare parte din concediu la cozi.

Român rezident în străinătate: “M-au dezamăgit foarte tare. Am mers să schimb paşaportul, care era valid, dar mi-a trebuit buletinul, am venit să schimb buletinul, mi-au trebuit toate actele, întoarce-te.”

Bogdan Sperneac, director executiv Direcţia Evidentei Populaţiei Timişoara:Lucram la opt, chiar nouă ghişee, din care patru sunt alocate programărilor online şi patru persoanelor care nu îşi fac programare”

După ce îşi rezolvă problemele de identitate, românii iau cu asalt cabinetele stomatologice.

Client: ″În Elveţia preţurile la dentist sunt foarte foarte mari. Pentru o simplă carie plăteşti 500 de franci, echivalentul asigurării de boala în fiecare lună. Mai am prietene în Germania şi Italia şi tot prefera să vină aici la dentist.”

În lunile iulie-august, medicii spun că au cel mai mare profit din an, iar cererea este mult peste oferta.

Adina Bargaoanu, medic stomatolog: “Foarte, foarte mulţi programează cu câteva luni înainte. Preţurile sunt mai mici faţă de Franţa, Germania 30, 40%. Faţă de SUA mult mai accesibile. De ex un implant dentar poate ajunge la 6 mii euro, la noi 350-400 euro, în celelate ţările din Uniune un implant e 1000 de euro.”

Şi firmele de închirieri automobile au multă treabă în această perioadă şi se lauda cu câştiguri mari. Cerere peste oferta întâlnim şi la firmele de construcţii. Romanii plecaţi în străinătate cumpăra apartamente şi cauta meseriaşi pentru amenajări interioare sau redecorare.