Compania ecoATM, cea care a inventat sistemul, vrea astfel sa incurajeze reciclarea telefoanelor.

"Tehnologia care permite unei masini vizionarea, inteligenta artificiala si robotica, este disponibila de multi ani, dar nu a fost folosita pana acum pentru recilarea produselor. Am dezvoltat inovatii semnificative pentru fiecare dintre elementele de baza pentru a face sistemul viabil din punct de vedere comercial", a explicat co-fondatorul ecoATM, Mark Bowles.

Automatele companiei folosesc inteligenta artificiala pentru a recunoaste diverse aparate electronice, dar si pentru a determina valoarea lor. Daca posesorul telefonului este de acord cu pretul propus de aparat, primeste banii cash sau ii poate dona unor fundatii.

ATM-urile companiei au o acuratete de 97,5% in recunoasterea dispozitivelor. Practic, aparatele nu au nevoie de supraveghere umana.

"Pot face diferenta intre un ecranul unui telefon, care are sticla crapata, ceea nu necesita reperatii prea scumpe atat de scump de reparat, si intre unul cu pixelii stricati, ceea ce inseamna ca aparatul este iremediabil", a declarat Bowles.

Principala problema cu care s-au confruntat inginerii care au dezvoltat sistemul a fost constat in crearea unor tehnici precise de recunoastere a dispozitivelor. Si asta deoarece vizionarea robotica presupune comparatia unei imagini etalon cu alta, fapt insuficient pentru evaluarea complexa de care avea nevoie automatul.

Interesant este ca aparatele ecoATM-urilor detin o baza de date de peste 4.000 de imagini, iar cand da de vreo eroare de indentificare, se corecteaza singure, ulterior.

Compania ecoATM revinde trei sferturi dintre telefoanele pe care le colecteaza. Fondatorii retelei planuiesc deschiderea a peste 300 de asemenea automate pe teritoriul Statelor Unite pana la sfarsitul acestui an, potrivit Daily Mail.