"La intrebarea "Care considerati ca este cel mai important obstacol pentru antreprenorii din Romania?", este clar ca birocratia si instabilitatea legislativa continua sa reprezinte principalul obstacol pentru antreprenori, in conditiile in care 70% dintre acestia afirma acest lucru. De altfel, aceste probleme au fost constante in toate cel patru editii de pana acum ale Barometrului. Pe de alta parte, daca ne uitam in dinamica, la intrebarea "Considerati ca mediul de reglementare si fiscal pentru antreprenori s-a imbunatatit in ultimul an, avem pentru prima oara de cand facem acest studiu o majoritate de antreprenori care considera ca s-a imbunatatit mediul de reglementare si fiscal pentru antreprenori (51%), iar 29% considera ca s-a inrautatit. In 2014, doar 12% percepeau o tendinta pozitiva, iar 72% percepeau o deteriorare", a declarat joi Alexandru Lupea, partener in cadrul EY Romania, scrie Agerpres.

Reprezentantul EY a mai spus ca, anul acesta, este pentru prima data in care majoritatea antreprenorilor care au participat la sondaj s-au declarat a fi optimisti. Acest aspect reiese si din faptul ca doua treimi dintre participanti sustin ca Romania va avea un mediu de afaceri prietenos in mai putin de 10 ani, procent in crestere de la 55% anul trecut. In acelasi timp, numarul antreprenorilor pesimisti, care considera ca mediul de afaceri va deveni prietenos in tara noastra abia in 30 de ani, a scazut la 5% de la 19% in urma cu un an.

La intrebarea, "Care considerati ca a fost cea mai buna masura fiscala din ultimul an?", de departe reducerea TVA, atat cota generala cat si cea la produsele agroalimentare, este considerata cea mai benefica, cu impact pozitiv asupra consumului si in reducerea evaziunii fiscale. Doar 27% sustin ca cea mai buna masura a fost scaderea impozitului pe dividende, de la 16% la 5%, si 7% apreciaza in primul rand reducerea CAS cu 5 puncte procentuale.

Accesul la finantare continua sa ramana dificil, sustin 55% dintre participanti, insa a crescut numarul celor care il considera facil de la 12% in 2015, la 28% anul acesta. Reprezentantul EY a explicat, insa, ca procentul celor care considera ca accesul la finantare s-a imbunatatit s-a dublat, de la an la an, in fiecare din ultimii trei ani, si a ajuns la 64% in 2016.

Cea mai importanta sursa de finantare ramane creditul bancar (40%), iar la mare distanta vin creditul furnizor (21%) sau fondurile europene (17%).

Din Barometru mai reiese faptul ca educatia antreprenoriala s-a imbunatatit in ultimul an (considera 56% dintre respondenti), insa acest fapt nu s-a datorat cunostintelor obtinute in scoala, ci celor din cursurile post-universitare de tip MBA si Masters, sau din organizatiile antreprenoriale.

La o alta intrebare, daca educatia primita de tinerii romanii in scoala ii pregateste pentru a deveni antreprenori, 61% dintre participanti au raspuns "nu", insa procentul este in scadere de la 81% in urma cu un an.

La sondaj au participat 350 respondenti, majoritatea cu experienta, avand in vedere ca 70% au peste 40 de ani, iar doua treimi au cifre de afaceri de minim 5 milioane de euro, a subliniat reprezentantul EY.