"Vindem multe dintre cele mai scumpe arme pe care le producem in SUA, unde cererea pentru pusti germane depinde de calitate, si nu de cantitate", a declarat intr-un interviu pentru Reuters directorul de marketing al Merkel, Oliver Schmider.

Compania nu are nicio legatura cu cancelarul german Angela Merkel, precizeaza Schmider. El estimeaza ca vanzarile companiei vor creste in acest an cu 15%, de la nivelul de 18 milioane euro inregistrat in 2011.

Combinatia dintre utilitate, lux si aerul exclusivist al pustilor germane lucrate manual, produse de Merkel sau de competitori precum Blaser Jagdwaffen GmbH sau J.P. Sauer & Sohn GmbH, asigura companiilor o baza solida de clienti pasionati, care nu se uita la bani.

Infiintata in 1898 la Suhl, la aproape trei ore de mers cu masina de Berlin, Merkel a fost cumparata in anul 2007 de fondul de investitii Tawazun Holding din Abu Dhabi. De atunci, compania s-a extins pe plan international, in principal prin atragerea de clienti cu posibilitati financiare din SUA si Rusia.

Compania are 180 de angajati si s-a adaptat competitiei dupa caderea Cortinei de Fier prin introducerea unei game de arme mai ieftine, cu preturi pornind de la 2.500 euro, care sunt produse automatizat in proportie de 70% si lucrate manual in pondere de 30%. Gama de arme de lux porneste de la 6.000 de euro, iar cele mai scumpe modele sunt lucrate manual in proportie de 70%.

Extravaganta este cuvantul cheie in randul clientilor interesati de cele mai scumpe modele oferite de Merkel. Unii clienti vor diverse simboluri gravate pe arme, precum reprezentari ale castelelor pe care le detin sau, in cazul unui client american, imprimari care reprezinta un sef de trib indian, un cowboy si un vultur plesuv, potrivit companiei.

Concurentul Blaser Jagdwaffen, care s-a bucurat in ultimii ani de tot mai multa popularitate in Germania, a gravat pentru un client o pereche de testicule de taur. Compania a avut si o colaborare cu Jaguar Land Rover, pregatind designul unei serii limitate de 60 de unitati a autovehicului 4x4 pentru conditii vitrege Defender.

"Criza? Care criza?", raspunde surprins directorul geleral al J.P. Sauer & Sohn, intrebat despre efectele crizei asupra afacerilor companiei.

Fondata in 1751, Sauer exporta aproape 70% din productie si se lauda cu personalitati precum Kaiserul Wilhelm al II-lea sau presedintele Reichstag-ului nazist Hermann Göring in randul clientilor.

Si Merkel a atras clienti de renume, precum regele Juan Carlos al Spaniei, fostul lider sovietic Nichita Hrusciov sau Dwight Eisenhower, in perioada cand cel de-al 34-lea presedinte al SUA era guvernatorul militar al Zonei de Ocupatie americana din Germania, in 1945.